Нови табели ни помагат в метрото (снимки)

Такива вече са поставени експериментално на станция "Младост 1"

Разширяването на столичното метро прави все по-сложна ориентацията в него. Затова общината търси нови варианти за информационните табели в цялата подземна мрежа. От няколко дни вече са поставени нови табели на станцията на "Младост" 1 и в две влакчета. Те са изготвени от безплатно неправителствената организация "Спаси София", а изработката и поставянето им е поето от общинската фирма "Метрополитен", уточнява в. „Сега”. 

"Целта е да накараме хората да забравят за понятието диаметър и да използват метролиния. В примера със София, метродиаметрите обозначават инфаструктурата, докато линиите обозначават реалното движение на влаковете, което на практика е важната за пътниците информация", коментира Гергин Борисов от организацията. 

В момента много от хората се ориентират, вглеждайки се в генералната схема на метрото, която обаче показва именно метродиаметрите, а не самите линии. В момента столичното метро има две линии - от "Сливница" до Бизнес парка, а другата по направление Джеймс Баучер-Обеля-летището, въпреки че има разширения и се налагат прикачвания. "Ние имаме две линии, но хората се объркват, защото втората пресича сама себе си", казват от "Спаси София". Затова сега в две влакчета са поставени карти, които да помогнат на хората. На тях са изобразени двете линии в два цвята - червен и син. За ориентири са обозначени паркове и големи булеварди, както и част от кварталите. Освен това картата съдържа и информация за туристическите забележителности в близост до три от централните метростанции - "Сердика", СУ "Св. Климент Охридски" и НДК. В момента във влакчетата няма подобни карти. 

На касите на станцията на "Младост" 1 пък са поставени нови указателни табели, които показват направлението на влаковете, които обслужват съответния перон, както и следващите метростанции по линията. Те са нужни, за да се убедят хората, че именно това е посоката, която им трябва. Подобна информация стана особено необходима след разширенията към летището и Бизнес парка. 

Целта на експеримента е да се провери дали новите табели ще са по-полезни за хората. "Преди да се пусне метростанцията в "Лозенец", ще бъдат подменени всички табели в метрото и се търси по-добър вариант и тази фаза има за цел да провери дали може с тези да се сменят всички", коментира Борисов. Табелите ще останат три месеца. Мнения се събират чрез анкета https://goo.gl/VDAGbW.