Родилки по целия свят страдат от грубостта на лекарите

Проведено е изследване на Световната здравна организация в 34 страни с различен БВП

Процесът на самото раждане е болезнен, но резултатите от ново изследване, проведено от експерти показва, че част от вината за това страдание е в ръцете на лекарите, с които жените се сблъскват по време на раждане.

Експерти на Световната здравна организация, чийто доклад бе публикуван наскоро в списание PLOS Medicine, анализират данните получени в хода на 65 изследвания в 34 страни, които се различават по отношение на БВП и качеството на здравните грижи: Швеция, Австралия, Великобритания, Куба, Турция, Гана, Танзания и други.

В резултат на това, изследователите са открили, че родилките са изправени пред риск да се сблъскат с лошо отношение в почти всяка държава в света. Истина е, че диапазона на подобно лошо отношение е много широк.

Докато в развитите страни, най-често се говори за незачитане на психологическото състояние на майките, нежеланието от страна на лекарите за осъществяване на контакт, грубост, отказ за даване на обезболяващи лекарства или позволение да се роди в предпочитаната поза, то в най-бедните региони на света ситуацията е много по-зле.

Има жени, които се сблъскват с шокираща ситуация: здравните работници не само унижават и обиждат вербално раждащите, но и умишлено им причиняват допълнителни страдания - бой, щипане и запушване на устата.

От Световната здравна организация подчертават, че в най-трудна ситуация се оказват тийнейджърките, неомъжените жени, жени с ниски доходи, принадлежащи към етнически малцинства, жените имигранти и заразени с ХИВ. Такива бременни жени са най-вероятни жертви на опити за заплахи, унижение, обиди, насилие и просто грубост от страна на лекарите.

Според доклада, тази ситуация кара жените да избягват болничните заведения и дори да отказват всички медицински грижи. Това увеличава риска за майката и детето.

Промяна на ситуацията може да бъде само едно нещо: строги изисквания за спазване на медицинската етика, приложими по отношение лекарите наказания и поемане на отговорност за тяхното нарушаване.