Промените в Конституцията няма да бъдат приети

С тези промени съдебният процес ще се забави, според Миков

Ако партиите държат на думата си, промените в конституцията няма да минат през пленарна зала. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков в предаването "Факторът Кошлуков" на Канал 3. "Реформа няма, има идея да се овладее ВСС", категоричен е Миков. Той е на мнение, че разделянето на Висшия съдебен съвет на две камари е грешка и не бива да се изолират едните от другите. Според лидера на левицата с тези промени в конституцията съдебният процес ще се забави.

Миков демонстрира увереност, че гласовете за партията се увеличават и посочи, че целта е до вота наесен те да стигнат до 600 000. „Надявам се, че ще имаме подкрепата, защото алтернативата на управлението е неувеличаване на пенсионната възраст, обществените средства за образование да са в обществения сектор, а не в частните училища, здравеопазването да е достъпно, да има облекчения на малките предприятия“, изреди лидерът на БСП.

"С тази пенсионна реформа по-малко хора ще стигат до пенсия. Тези, които имат проблем с осигурителния стаж, ще се пенсионират на 67 г. Премахва се разликата между мъже и жени“, разкритикува Миков реформата на бившия си съпартиец Ивайло Калфин. Той акцентира върху предложение на БСП за ранно пенсиониране - 2 г. преди навършване на възрастта неконкурентен на пазара на труда човек, на когото му е рано да излезе в заслужен отдих, да може да избере да го направи срещу по-ниска пенсия. Друго предложение на БСП е да се вдигне таванът, върху който се облагат доходите, от 8 на 10 минимални работни заплати. „При положение, че управителят на БНБ получава 45 000 лв., но се осигурява на 8 минимални работни заплати, какво ще усети той, ако станат 10 например?“, попита Миков. Според него, ако се приложи това, в бюджета ще влязат около 900 млн. лв.

Миков засегна и темата за неравенствата, които се създават от ниските доходи и данъци. Той обясни, че БСП иска прогресивен данък и припомни за калкулатора на интернет страницата на партията, който дава реална представа на хората. „Когато имаше икономически растеж, се даваше усещането за стабилност. Сега при кризата след 2010 г. показва, че такава данъчна политика е погрешна. Тя не дава развитие“, заяви още Миков пред Емил Кошлуков.