Близо 100 000 души са сменили адресите си за 3 месеца

В цялата страна са съставени 636 акта

11 463 адреса са проверени от полицейските органи във връзка с регистрации за предстоящите местни избори. Това става ясно от писмения отговор на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова на депутатски въпрос. Общо за страната са разпоредени 87 прокурорски проверки, съобщава БГНЕС.

Област Стара Загора в топ 20 на районите, поразени от "изборен туризъм"

Проверките на адресната регистрация стартираха във връзка с установените данни от служба ГРАО за масова смяна на настоящия адрес половин година преди местните избори, която дава право на гласоподавателите да упражнят своя вот в новото населено място.

Близо 100 000 души са сменили адресите си в от февруари до края на април. В голяма част от населените места по разпореждане на прокуратурата новите адресни регистрации на т.нар. "изборни туристи" бяха заличени.

При извършените през миналия месец проверки на полицията в цялата страна са съставени 636 акта за установени административни нарушения, посочва в отговора си Румяна Бъчварова. 172 от тях са на територията на СДВР, 82 на територията на ОД на МВР-Стара Загора, 73 на територията на МВР-Варна, 44 в Пловдив, 32 в Търговище, 29 в Монтана и др.

"До момента при извършените проверки не са установени нарушения на територията на ОД на МВР-Кюстендил, Ловеч и Смолян", уточнява вицепремиерът и вътрешен министър.