Метрото се разраства още

Бъдещите разклонения на подземната железница ще са с в "Люлин" и "Слатина"

Метрото ще се разраства към столичните квартали „Люлин” и „Слатина”. Това предвижда „План за развитието на територията на София 2015-2019”. Бъдещите разклонения на метрото ще са с Х-образна структура – три линии с шест маршрута. Така около 70 на сто от територията на София ще е покрита с метрото.

В „Люлин” метрото ще расте по бул. „Царица Йоанна” и ще стига до Околовръстното. Вторият метродиаметър пък ще продължи в посока „Илиянци”. Разклонението на третия лъч ще мине през „Слатина” от ул. „Шипка”, под ул. „Гео Милев”. Оттам ще стигне до зала „Фестивална” и ще излезе на бул. „Асен Йорданов”. Трасето ще продължи покрай зала „Арена Армеец”, за да излезе на бул. „Цариградско шосе” и да стигне до Окръжна болница. Развитието на релсовия транспорт ще е с предимство до 2019 г. заради неговата ефективност, безопасност и екологичност, пише още в плана, съобщава "Монитор". Планирани са и две нови трамвайни трасета- едното ще е от бул.„Копенхаген” до метростанция „Младост 1”.Трамвай ще свързва жк „Банишора” и жк „Модерно предградие”, той ще минава по бул. „Панчо Владигеров” и улиците „Връх Манчо” и „Скопие”.

В следващите 4 години ще се работи и по попътните отсечки на Софийския околовръстен път - Южната дъга– от „Младост 4” до Цариградско шосе, Западна дъга - от бул. „Бъкстон“ до магистрала „Люлин”. Ще се разшири и Източна скоростна тангента от бул. „Ботевградско шосе” до „Искърско шосе”. По-големи ще са и булевардите „Рожен” и „Царица Йоанна”.

Ще се прави и пътна връзка от ул. „Мими Балканска” до Околовръстното и пробивите на булевардите „Пенчо Славейков” и „Иван Иванов”. Основна цел в плана е и справянето с паркирането в града, като за целта ще се изработи специална програма.

Предвижда се и изработването на подробни устройствени планове на парковете, разширение на Централните гробища и ново място за вечен покой в кв. „Република”, който ще е близо до бул. „Европа”. В северните територии пък се разработва програма за екологични селища с градско земеделие и агробизнесинкубат.