Борисов „събра” 130 гласа за промените в Конституцията

Необходими са ни 160 депутата за съдебната реформа, поясни премиерът

Имаме около 130 гласа за промените в Конституцията, а са ни необходими 160. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на Годишната среща на министър Даниел Митов с посланиците на Република България, цитиран от Фокус.

"Доста напред придвижихме пенсионната реформа, здравната. Надявам се и днес на председателския съвет да успеем да придвижим напред и съдебната, защото имаме малко време. Приехме една стратегия за съдебна реформа, която събра голямо мнозинство в парламента. Впоследствие група депутати внесоха текстове за няколко промени в Конституцията. Когато дойде време да се гласува, се оказа, че има диаметрални противоречия между партиите", обясни Борисов.

"Затова се наложи да се проведат многократно и консултации с опозиционните партии. ПФ не беше сигурен, нищо, че подкрепя управлението. Благодаря на Валери Симеонов затова, че се яви един от моторите това да се случи. ПФ вчера потвърди подкрепата си, БДЦ също, ДПС с куп компромиси, които направи, промени своето решение. Продължиха срещите и с колегите от РБ. На път сме да се обединим около нещо, което 25 години много са искали да направят, но по една или друга причина не е направено. Предложението ни, по което мога да събера над 180 гласа, е разделянето на ВСС", подчерта Борисов.

Той уточни, че второто, по което имат голямо съгласие е засилването на съдебния инспекторат.

"Третото е за избора на магистрати - да си идва по вертикалата от тях. Върху това искаме да съберем над 180 гласа. По моята сметка можем да съберем поне 190 гласа. Ще питаме Конституционния съд между първо и второ четене дали това е „ОК” според тях. Това би било голям знак към нашите партньори, защото това е ключово. Всеки иска да си препише заслуга и да водещ, с изключение на мен. Надявам се да успокоим всички, че загубите са никакви, а ползите огромни. Това ще даде възможност за добри инвестиции и добър доклад", каза още Бойко Борисов.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен