Метрото – недостъпно за хора с увреждания

Тази достъпност, която предлага нашата поздемна железница, е бутафорна, оплакаха се незрящи

Столичното метро не е достъпно за хора с увреждания. Тази достъпност, която предлага нашата поздемна железница, е бутафорна. Това разказаха пред Дарик двама души със зрителни увреждания, които пожелаха да останат в анонимност. Те уточниха, че препятствията пред тях, когато пътуват с метрото, са десетки. 

Влизането на незрящ човек в една метростанция можело да се случи само с чужда помощ, а когато такъв чака мотриса на станция „Младост 1”, можело да разбере дали влакът е за „Младост 4” или за летището едва когато се качи в него. От Столична община от своя страна признаха за проблемите и обещаха те да бъдат решени в най-кратък срок. 

Иван е с частично увредено зрение, а Младен е напълно незрящ. На двамата им се налага да ползват подземната железница ежедневно. „Това, което се прави в столичния метрополитен, категорично не е приемливо. Това не е достъпна среда за хора с увреждания, това е бутафорна достъпност. Никъде няма водещи линии. По една метростанция както се движа по линията за внимание, тя ми служи за ориентир, приближава се полицая и ме пита дали осъзнавам, че се движа по ръба на перона. Казах му, че осъзнавам, но нямам друг изход”, обясни Младен. 

Липсата на водещи линии е само един детайл от десетките недостатъци на метрото, посочват незрящите.

„На практика в последните два участъка се наблюдава влошаване на достъпността, вместо подобряване. В метростанция „Младост 1” един незрящ човек няма как да разбере влакът, който идва за къде е - дали е за летището или е за Бизнеспарка. Много мои колеги вече пътуват редовно до „Александър Малинов” и отново се връщат”, разказа още мъжът. 

Зам.-кметът по транспорта Любомир Христов описа пред Дарик неудобствата като на пръв поглед детайли, които обаче се превръщали в проблеми за определени групи хора. Според Христов имало резон и логика да се направи гласова индикация на метростанция „Младост 1”, така че незрящите да разбират за къде пътува всяка от мотрисите.

„В момента актуализират записите, които се пускат, за да дават съответната информация, както на метростанцията, така и в самото влакче, за да може хората, които имат зрителни проблеми да се ориентират еднозначно кое влакче да използват. Надявам се до дни този въпрос да бъде решен”, обясни той. 

Христов уточни, че е разговарял със шефа на „Метрополитен” и пое ангажимент останалите проблеми, свързани с липсата на водещи линии и неудобството при влизане във всяка метростанция, да бъдат решени в най-кратък срок.