3 съвета как да се спасим от мъртво вълнение

Спокойствие, пестене на сили и изчакване

Мъртвото вълнение се образува съвсем близо до брега и е перпендикулярно на него. Обикновено то е широко не повече от 5 м, а скоростта му е около 4-5 км/ч. Това е неговата граница. Намира се на 100 м от брега, пише агенция Черно море.На повърхността мъртвото вълнение изглежда като спокойна ивица вода с различен цвят, разкъсала непрекъснатата линия от приливни вълни. За съжаление обаче визуално можем да го различим едва в 20% от случаите.

Мъртвото вълнение е основна заплаха за плажуващите. То е особено опасно за слабите плувци или хората, които не умеят да плуват, но може да има скорост достатъчна да отнесе дори опитни плувци навътре във водата.

Обстоятелството, че зоната на мъртвото течение обикновено изглежда по-спокойна и по-подходяща за плуване от съседните, по-плитки зони създава допълнителна опасност. Мъртвото течение не тегли към дъното, а навътре в морето.

От Илинден до Преображение има най-голяма опасност от мъртво вълнение.

По данни на БЧК удавените през 2014г. са близо 130 души. С близо 20 души повече от предходната 2013 година. По-малко пък са били спасените - 4800 в сравнение с над 5100 спасени през 2013-та.

През 2014г. по-голямата част от жертвите са се удавили във вътрешни водоеми. Удавените в морето са едва 30%. Колко от тях са станали жертва на мъртво вълнение - не е ясно. Такава статистика не се води.

За да се спасим от мъртво вълнение оказва се, не е необходимо да сме отлични плувци, а просто да знаем няколко елементарни правила.

Основните съвети, които трябва да помним са три:

Преди всичко трябва да запазим спокойствие, защото хората, които знаят какво да правят в 99% от случаите се спасяват.

Мъртвото вълнение не е водовъртеж и не завлича към дъното, а навътре. Затова трябва да пестим силите си, докато не излезем от него.

И накрая едно кратко изчисление. Ако плуваме в правилната посока - настрани и не излизаме от течението, значи то е прекалено широко. Тогава спираме да хабим сили и просто изчакваме течението да премине. Това ще се случи след 3-4 мин.