Никакъв „комерс” около Свещения кладенец в Плиска

Заяви Борисов!

Премиерът забранява „всякакви комерсиални дейности" около Свещения кладенец в Плиска, иначе спира финансирането за разкопките. Качеството на водата вътре няма да се проверява.

Това става ясно от стенограмата на днешното редовно заседание на Министерски съвет.

Имахме и имаме най-добри намерения нещо от преди 1100 години да стане достъпно, да излезе над земята, да го виждат хората, да ходят туристи там. Само на 40 км. магистрала са огромни курорти като Слънчев бряг, Варна, изтъква Бойко Борисов туристическата важност на находката. Той обаче разпорежда пред министрите си, че налага забрана на „всякакви самоинициативи - да се продават, да се даряват, да се прави каквото и да било от този археологически обект", съобщи news.bg.

„Да съм пределно ясен - просто стотинка няма да дам повече", заканва се в противен случай премиерът.

Припомняме, в последно време Свещеният кладенец в старата столица е „гореща тема" - здравният министър Петър Москов разпореди да се провери качеството на водата в него поради сигнали, че е отровна, а проф. Божидар Димитров отправи директен апел към Борисов да спре здравното ведомство, тъй като в момента „свещената вода" се замърсявала допълнително от работниците, наети за археологическите разкопки.

Дискусията се разгоря, след като тълпи от граждани „обсаждат" ежедневно обекта в желанието да си сипят вода от кладенеца.

Според Борисов целта на разкопките е чисто културно-познавателна и няма нищо общо с трупане на печалба. Така че, ако има подобни апетити, да знаят, че няма да им се получи, убеден е премиерът. Той разпореди на културното ведомство да съблюдава в Плиска да не се извършват никакви други дейности извън археологичните.

Просто съжалявам, че от нещо, което действително сме искали да направим добро, някой се опитва да се възползва. Днес това да бъде пресечено, отсича Борисов пред министрите си.

Министър-председателят гарантира, че за завършването на обекта ще бъде намерено финансиране и ще говори за това с повереното на Владислав Горанов министерство (финансовото, б.р.). Борисов разпорежда също така образователното ведомство да се включи в проекта, както и учени от БАН, ако се наложи, за да може старата столица да е обект, с който да се гордеем. Споровете по въпроса да се водят само на научно-експертно равнище, е поръчението на премиера.

Ивелина Василева (министър на екологията) и Министерство на здравеопазването, блокирате всичко и се водят само археологични разкопки. Мисля, че водещи са археолозите, Шуменският музей, специалистите, които са там, тези, които са на място, разпорежда още Борисов.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен