Искат затвор за директори с мъртви души в училищата

Краденето на пари от там е мародерство, смята министърът на образованието

Директори на училища, които присвояват средства за несъществуващи ученици в класните стаи, да лежат в затвора. Идеята е на министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев, който призова депутатите да направят съответните законодателни проблеми, съобщава „Монитор”. „Стотици милиони по този начин изчезват. Това са вашите пари, моите пари, на моите и вашите деца парите. Не можем да продължаваме по този начин”, каза проф. Танев вчера в Пловдив. По думите му има различни средства за справяне с проблема, сред които е и криминализирането. „Ще ви го кажа по друг начин. 2000 лв. откраднати от поправка на танк в МО е държавно престъпление. Същата номинална стойност - 2000 лв. откраднати от училище, е мародерство”, категоричен бе просветният министър.

Според него друга възможност е по-доброто взаимодействие с МВР при случаи на ромски деца, които напускат пределите на страната за даден период от време.
„Възможна е дистанционна форма на обучение, която не се прилага. Възможно е да направим помагала, които родителите да носят със себе си. Давайте и вие идеи. Идеално няма, както всичко към всичко друго в живота”, каза още проф. Танев.