Четвърти българин е арестуван за трагедията със задушените бежанци

Унгарската полиция го разследва за трафик на хора

Унгарската полиция съобщи, че днес е задържала пети заподозрян във връзка с трагедията в Австрия от миналата седмица, когато загинаха 71 нелегални мигранти, предаде агенция "Фокус" като се позова на AFP.

"Разследваме български гражданин, мъж, по подозрение, че е извършвал трафик на хора", каза полицията в свое изявление. Задържането се е случило тази нощ.

Собственикът на камиона, в който 71 бежанци загинаха, задушавайки се в опит да преминат нелегално в Австрия, все още не е заловен. Това съобщи още днес унгарската полиция в Кечкемет, където в предварителния арест се намират задържаните по случая.

Един месец в предварителния арест ще останат трима българи и един афганистанец. Двама от тях са карали камиона. Единият българин е с ливански произход. Според австрийската полиция той е и собственик на камиона, но според унгарците това не е така. Издирването на собственика продължава.

Арестуваните българи са на възраст 29, 30 и 50 години, афганистанецът е на 28. Обвинени са в организиране на трафик на хора и трафик на хора. Задържаните са оспорили ареста си и отричат всички обвинения. Те са заподозрени и за смъртта на 59 мъже, осем жени и четири деца, за които се предполага, че са бягащи от войната в родината си сирийци. Най-вероятно жертвите са се задушили в камиона, който бе намерен на отбивка край магистрала в Източна Австрия, близо до границата с Унгария.

В събота немският в. "Билд" разпространи снимките на тримата задържани българи и афганистанеца: