Нови открития на Залдапа (видео)

Археолози се надяват да намерят мощите на светеца-мъченик

Крипта на светец-мъченик бе открита преди няколко дни на Залдапа. В момента тя се обработва от археолозите, като надеждата им е да стигнат до пода на гробницата, за да открият евентуално мощите на светеца или поне да намерят изписано неговото име. Ръководителят на разкопките проф. Георги Атанасов заяви пред журналисти днес, че за първи път в България се открива ранно-християнска гробница на светец-мъченик в толкова запазен вид, съобщи ИА Добруджа. Залдапа е най-големият ранно-византийски град в провинция Малка Скития, която е имала право на 14 епископии, а епископската базилика в Залдапа бе открита още през миналата година. Тя е широка около 22 м, дълга е около 55 м., което я прави една от най-големите базилики. Двуетажен, великолепно изграден храм, мощно сондиран, такова е мнението на работещите на Залдапа учени. Криптата на Залдапа е една от най-големите, като размерите й са 3.80 м на 2.60 м  и височина 2.50 м. Надеждата на археолозите е била криптата да е недокосната, тъй като входът към нея е бил запечатан с голяма каменна плоча, но са установили, че е пробит свода й, като едно от предположенията е, че това е станало около 10 в., когато е било модно да се търсят мощи на мъченици, за да се освещават новопостроени църкви по време на Първото българско царство.
Почистването на криптата е трудно, тъй като тя е запълнена с мраморни детайли, като до този момент са инвентаризирани над 1000 мраморни детайла.
Очаква се до вторник да има пълна яснота по въпроса има ли мощи в криптата и на чий светец-мъченик са те. Въпреки всичко, историците са категорични, че като архитектура откритото съоръжение няма аналог и е принос към ранно християнската археология не само в България, а в целия християнски свят.

Видео: Добруджа ТВ