Ваксинирани са 797 дребнопреживни животни заради антракс

След поредния случай на умряла овца в село Оброчище

797 дребнопреживни животни са ваксинирани в село Оброчище, където бе обявено огнище на антракс, съобщи на пресконференция днес директорът на ОД по безопасност на храните д-р Розалина Брайкова. Преди това бе проведено заседание на областната епизоотична комисия, свикано от областния управител. По думите на д-р Брайкова кампанията по ваксинирането, в която са обхванати и повече от 50 коне, магарета и говеда в селото, вече е приключила. В последните дни са регистрирани два случая на умрели овце, които са загробени и мястото е дезинфекцирано.
Жена на 73 години от село Оброчище почина от антракс, след като в стопанството на семейството й е била заклана овца във видимо недобро здравословно състояние.
Около 2000 квадратни метра в животновъдния обект са дезинфекцирани. Обеззаразен е и близък терен, върху който по сведения на бивш кмет на Оброчище през 1993-1994 година е имало площадка за събиране на животински трупове, добави д-р Брайкова. Осем души, които са имали досег с месото от закланата овца, са на профилактично антибиотично лечение.
В Оброчище е въведена двуседмична карантина при пашата, транспортирането, търговията и клането на животни.
В селището досега никога не е бил регистриран случай на антракс, а последното заболяване в област Добрич е установено през 1986 година, според данни на Областната дирекция по безопасност на храните.