Сгъстяват киселото мляко с ГМО

Животът

08-10-2015, 09:52

Снимка:

zdrave.log.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ядем 50 000 тона ГМО месо

Пипнаха ГМО в салами

Добавките са опасни за бъбреците

Желатин, нишесте и соев лецитин, който може да е с ГМО, добавят некоректни производители в киселото мляко, без да обявяват това на етикета, пише „Телеграф”. Целта на добавките е да сгъстят продукта, тъй като млякото им е разредено с вода.Най-евтино е да се слага желатин, казват експерти и напомнят че той е безвреден за човешкия организъм. Но и това трябва да е отбелязано на етикета, както са изискванията на закона у нас.
При употреба на соев лецитин води до образуване на пяна при разбъркване. Това става, защото тази добавка има свойствата на набухвател. Експерти обаче смятат, че с тази добавка млякото продължава да се разширява и в организма на човека и това може да причини проблеми.
Професор Донка Байкова, която е експерт по хранене смята, че ако е естествен, лецитинът не е опасен. Ако обаче е в по-големи количества от нормата, може да предизвика стомашно-чревни разстройства и проблеми на хора с камъни в бъбреците.
Друга опасност е, ако соевия лецитин е извлечен от продукт с ГМО. Това обаче може да се установи само след лабораторно изследване. От Агенцията по храните съобщиха, че не са открили досега следи от подобна съставка в наше кисело мляко.