Отпадането на Холандия е друга бира, не като това на България

Да не ги мислим защото ни предстоят две световни квалификации с тях

И в Холандия, и в България има хубави бири. Но, както се казва, отпадането на Холандия от европейското във Франция е съвсем друга бира. Не като това на България.


На пръв поглед и двете отпадания са безславни. И ние и холандците сме четвърти в своите групи. Само,че "лалетата" преди една година бяха трети в света. А ние от времето когато Пламен Марков ни класира на европейско първенство през 2004 година в Португалия не сме ходили ни на световно, ни на континентално.

По ирония на съдбата България и Холандия са в една квалификационна група за световното първенство в Русия през 2018 година. Затова да не говорим,че "оранжевите" са слаби. Да не ни покажат "колко са".


Обикновено футболна страна с традиции като се издъни, после взима крути мерки да се вдигне възможно най-бързо. Франция го направи веднага след като ги бихме през 1993 година на "Парк де Пренс" и ги лишихме за наша сметка от ходене в Щатите. Холандия сигурно също ще се вдигне тутакси.

По-добре да не се ежим, а да си вземем поуки от страни като Франция и Холандия. От "петлите" авно не си взехме вече 20 години. Дано поне да си вземем поука от Холандия. Нищо,че тях не сме ги били в директни двубои за европейското първенство във Франция.


Вече станаха ясни 20 участници за битките по терените на Франция през следващото лято. Това са:
Франция (като домакин), Белгия, Англия, Исландия, Италия, Северна Ирландия, Австрия, Русия, Португалия, Швейцария, Испания, Чехия, Уелс, Албания, Румъния, Германия, Полша, Словакия, Турция (като най-добър трети отбор), Хърватия

Осем тима ще определят в четири баража кое каре ще допълни бройката от 24 тима на европейското първенство във Франция. Ето ги и тях: Ейре, Словения, Швеция, Дания, Украйна, Босна и Херцеговина, Унгария и Норвегия


Има една любопитна закономерност. Ако изключим некласиралата се Шотландия, всички представители на Острова могат да играят на европейското. Отишлият на бараж Ейре може да допълни класиралите се вече Англия, Северна Ирландия и Уелс.

Също така извън отпадналата Финландия три представители на Скандинавия са на бараж. Това са Швеция, Дания и Норвегия. Ако не се паднат помежду си в плейофите, имат шанс да отидат вкупом на европейското. Този път на баражите няма, или почти няма, слаби съперници. Битката за четирите квоти за Франция ще бъде ожесточена.