Откриха Претоварната станция за отпадъци в Тервел

Построена от ДЗЗД“Тервел ТБО 2013“

Претоварната станция за отпадъци в Тервел бе официално открита днес. Проекта включва изгаждане на регионално депо за отпадъци в с. Стожер, довеждаща инфраструктура до него и две претоварни станции в Балчик и Тервел.

Реализирането му  се осъществява с помоща на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.”, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на европейската общност.

Бенефициент по проекта е Община град Добрич в партньорство с Община Добричка, Община Тервел, Община Каварна, Община Балчик, Община Шабла, Община Генерал Тошево, Община Крушари, Община Никола Козлево. Общата стойност на проекта е 37 728 964, 19 лв.

Сумата на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 35 842 515,98 лв., от които 85% в размер на 30 466 138,58лв.от Европейския фонд за регионално развитие и 5 376 377,40лв. национално съфинансиране от Държавния бюджет на Република България. Собственото участие на деветте общини партньори по проекта, които ще ползват бъдещото регионално депо е 1 886 448,21 лв.

Претоварна станция за отпадъци Тервел ще обслужва общините Тервел и Никола Козлево в рамките на регионалната система за управление на отпадъците в регион Добрич.

Теренът на площадката е разположен на територията на незасегната част от съществуващата площадка на депото за отпадъци на гр. Тервел, на около 2 км от града западно от пътя гр.Тервел – с.Честименско. Заобиколен е от земеделски земи и пасища.

Договора за строителство на „Претоварна станция за ТБО Тервел“ се сключи, между Община Тервел и ДЗЗД“Тервел ТБО 2013“ и е в размер на 1 994 197,25лв.

            Строителния надзор се осъществява на базата на сключен договор с „Трафик холдинг“ЕООД. Стойността на договора е 60 386,04 лв.

На церемонията присъстваха зам. кмета на община Тервел – Диана Илиева, Маргарита Новоселска - областния управител на област Добрич, Кметове и председатели на общински съвет на общините от регион Добрич, представители на РИОСВ и Басейнова дирекция – Варна, много гости и медии.