Няма изсечени дървета на Витоша

Сечището се почиства. Подрастът е запазен.

На Витоша няма изсечени дървета и млада гора. Не се строи и инсталация за изкуствен сняг, обявиха от сдружение „Форум Природа" и обвиниха „псевдоеколозите" в лъжа.

Проверка на сдружението тази сутрин е установила, че по публична поръчка на Държавно горско стопанство София е възложено на фирма да отстрани изсъхнали и унищожени от корояд стотици дървета между Хижа Алеко и Меча Поляна.

Предвидено е извозване на повалената дървесина и почистване на сечището от изсъхнали пънове и коренища.

Вляво и вдясно от пътеката към Меча поляна сред буреняците и коренищата се виждат тук-там издънки. За тях със сигурност еколозите отново са усвоили едни пари, коментират от „Форум Природа". Вижда се също и че при почистване на сечището тези 10-20 см филизи (подраст) са съхранени.

Припомня се, че през 2001 година ветровал повали около 60 хектара дървета в резерват Бистришко бранище. Поради противопоставяне на тогавашния директор на парка Тома Белев и групата „еколози" около него, дървесината не била извадена и се създали условия за мащабно размножаване на корояда типограф.

Вследствие на което, заразата пламна и унищожи почти всички смърчови гори на Витоша. Общата площ на унищожените горски масиви е над 1100 декара или 20 пъти повече от първоначалните щети от ветровала, изтъкват от сдружението.

Цялата територия между Алеко и Меча Поляна също бе унищожена, като през годините са премахвани изсъхналите дървета и буйната смърчова гора, която поради действията на Белев, е превърната в сечище, заключават от „Форум Природа".