Учени обобщиха полезните свойства на кафето

Обявявана за вредна и опасна, тази любима на хиляди хора напитка има и много полезни качества

В пресата се пише непрекъснато за полезните свойства на кафето. Наскоро учените обобщиха видовете благоприятен ефект върху здравето, предизвикани от ароматната напитка.

Антиоксиданти 

Ако искате да забавите процеса на стареене добре е да пиете кафе. Този продукт е един от лидерите в съдържанието на антиоксиданти. И между другото, съдържа 4 пъти повече хранителни вещества, отколкото зеленият чай.

Апатия и депресия

Потребителите на кафе страдат с 20% по-малко от депресия. Работата е в това, че при употребата на ароматната напитка се отделя хормонът на удоволствието. Разбира се, сладкишите имат подобен ефект, но с кафето не сте застрашени от наднормено тегло (ако не добавите мляко и пет лъжици захар).

Кафе срещу рака

Американските учени от Националния онкологичен институт за изследвания са доказали, че напитката има способността да предпазва от рак. За подобен превантивен ефект обаче, кафето трябва да бъде истинско, натурално и с кофеин.

Кафе срещу болестта на Алцхаймер

Най-добре защитени от Алцхаймер са почитателите на кафе. Дори и заболяването да се появи, при кафеджиите това се случва много по-късно.

Стрес

Кафето има великолепен ефект срещу стреса. Освен това, положителен ефект има както самата напитка, така и нейният аромат.