Учените доказаха, че сиренето е наркотик

В резултат от експеримент е установено, че всички храни със сирене стават предпочитани заради съдържанието на казеин

Американските учени от Университета в Мичиган са заключили, че сиренето е наркотичен продукт и може да доведе до зависимост, пише Аргументи и Факти.

Те провели проучване, в което сравнили ефектът на сиренето и леките наркотици върху човешкият организъм.

В резултат от експеримента е установено, че всички храни със сирене стават предпочитани заради съдържанието на казеин.

Това вещество създава в човешкия организъм бета казоморфини, които след приемане на продукта  предизвикват чувство на удоволствие и желание да опитате отново сирене.

Според проучването, най-често консумираната храна от по-голямата част при жителите на планетата е пицата, която съдържа и сирене. Същото пристрастяване причиняват и категория продукти, които се приготвят с голямо количество мазнина.

Учените съветват сирене да консумират лица с намален апетит и тежък недостиг на витамини, защото продуктът съдържа високи нива на хранителни вещества, които могат да предизвикат апетит.

Доказано е, че бета казоморфините взаимодействат с опиоидните рецептори, които са включени в контрола над усещането за болка и удоволствие в мозъка. Според диетолозите, бета казоморфините взаимодействащи с допаминовите рецептори, могат да предизвикат пристрастяване.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"