Мореплавател от Каварна за трети път пресича Атлантика

Мисия Каварна

08-12-2015, 12:07

Снимка:

pan.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бургаската "Фурия" лети през Атлантика /СНИМКИ/

“Фурия” потегли през Атлантика

Васил Куртев е потеглил с яхтата си "Одесос" на 16 ноември от Канарските острови

Мореплавателят от Каварна - 78-годишният д-р Васил Куртев, за трети път пресича Атлантика. За самотното пътешествие на трикратния носител на златния глобус "Кор Кароли" съобщи на БТА неговата съпруга д-р Мария Панайотова.
Васил Куртев е потеглил с яхтата си "Одесос" на 16 ноември от Канарските острови, а на 5 декември е акостирал на Санта Лучия на Карибите. Попътният вятър го е следвал, плаването е преминало сравнително спокойно, без необичайни произшествия, разказа д-р Панайотова за преживяното от мореплавателя, с когото е поддържана връзка със сателитен телефон. По време на 20-дневното си пътешествие докторът се е хранел с консерви, разполагал е с газов котлон, но вероятно е заредил и свежи продукти при тръгването си от Тенерифе.
Мореплавателят ще отпътува със самолет на 14 декември от Карибските острови за Флорида, където с него ще бъде възможно да се разговаря по скайп. На 22 януари д-р Куртев ще отпразнува в САЩ 79-ия си рожден ден заедно с тригодишния си внук Васил, роден на същата дата. Към края на месеца докторът ще се върне на яхтата си на Карибите, но по какъв маршрут ще поеме, родствениците му засега не знаят.
Мореплавателят поддържа високия си дух с много работа, непрекъснато нещо ремонтира по лодката, много чете, а допреди година е практикувал и като заболекар, разказаха негови близки.
Д-р Васил Куртев печели първия приз "Кор Кароли" на едноименната фондация през 1982 година за обиколката на Черно море с яхтата "Норд". Две години по-късно е отличен за участието си в регатата "Остар". Пътешественикът плава през 2009-2010 година от Каварна до Нюпорт, Роуд Айлънд, САЩ, с яхтата си "Бизоне".