Чакат Христо Иванов на семинар на ДСБ

Тъмносини с план за масови оставки заради Радан Кънев

Бившият правосъден министър Христо Иванов вероятно ще присъства на семинар на ДСБ в Поморие този уикенд. Това съобщиха пред Bulgariautre високопоставени източници от централата на пратията. Форумът е организиран от евродепутата Светослав Малинов още преди няколко седмици, а за целта е ангажирана зала в петзвездния комплекс „Сънсет Ризорт“ край морето. „Първоначалната идея бе това да е семинар за местното самоуправление, а на него да присъстват всички министри, общински съветници, кметове и въобще представителите на Блока във властта“, коментираха участници в семинара.

След изненадващата оставка на правосъдния министър вчера обаче от структурите  на ДБГ и СДС дали да се разбере, че ще бойкотират мероприятието. Причина е и изявлението на лидера на ДСБ Радан Кънев, който декларира сваляне на подкрепа от правителството, но в личното му качество като депутат. Не е ясно и дали действащи министри от квотата на Реформаторския блок в кабинета ще присъстват на форума. Представители на ДСБ коментираха лаконично, че зам.-председателят на партията Петър Москов ще трябва да е там. Както и че до тази вечер няма официален отказ за неучастие от Христо Иванов.

Формалната причина за отсъствие от сбирката, която хората на вицепремиера Меглена Кунева са изтъкнали е, че буквално преди десетина дни от ДБГ имали национална среща в подобен формат на Златни пясъци.

Анализът на изборните резултати и своеобразният брейнсторм на представителите на ДСБ в местната власт, очаквано ще отстъпи място на горещи коментари по тема №1 – оставката на правосъдния министър заради промените в конституцията.

Тъмносини функционери признаха още, че „в момента в структурите в страната се дебатират 2 линии на поведение – soft(мека, б.р.) и hard (твърда, б.р)“. „Има идея всички представители на ДСБ в изпълнителната власт да хвърлим масово оставки, като така дадем ясен знак за подкрепа на нашия председател и изразим несъгласие с начина на провеждане на съдебната реформа“, заявиха хората на Радан Кънев.

Оставането на постовете ще се аргументира с необходимостта от секторните  реформи, в които участват представители на ДСБ и въобще на РБ. Това са защитните тези за първата линия, уточниха още тъмносини. И заключиха: „Три дни са дълго политическо време, предстоят разговори и с останалите партии от Реформаторския блок“. Не на последно място от ДСБ коментират неофициално и вариант с оставка на Кънев. И изтъкнаха мотива: "Ако партията не го подкрепи с действия, той няма да има друг ход".