Вотът на недоверие на БСП няма да мине

Каза премиерът в УМБАЛСМ "Пирогов" при откриването на обновено отделение по реанимация

Вотът на недоверие на БСП няма да мине, защото в здравеопазването се направиха много неща. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в УМБАЛСМ "Пирогов" след откриването на обновеното Отделение по реанимация към Клиниката по неврохирургия в болницата, предаде Фокус.


На въпрос дали е пострадало доверието към здравния министър, премиерът отговори: "Първо искам да честитя на "Пирогов" за това, което беше направено. Съжалявам и може би е хубаво да ги питате тях в какви условия работеха. Тук идват всякакви пострадали. Виждате колко е хубаво с най-съвременна апаратура. Това е важното към деня. Това сме правили през тази година и нещо с министър Москов.


Чух за вота на недоверие, който от БСП готвят и той е абсолютно основателен, защото този проект тук две години беше замразен и хората се лекуваха в ужасни условия, докато този министър направи така, че самите професори, доктори, ето ги зад мен сега вътре споделиха, че са мечтали да имат такива условия на работа", каза премиерът.


Втора основателна причина според него е, че здравната каса при 400 млн. дефицит миналата година, тази година ще е с под 10 млн. лв. "Сиреч, това са 390 млн. лв., които по някакъв начин са харчени през предишните години. Не искам да казвам как. Оттук насетне мога да кажа, че съм убеден, че вота няма да мине, защото в здравеопазването се направиха доста неща. Още се правят, реформата върви", напомни премиерът.


Той ще пререже в сряда и лентата на новия Онкологичен център "Сити Клиник София". На откриването ще бъдат здравният министър д-р Петър Москов и кметът на столицата Йорданка Фандъкова. "Сити клиник" онкологичен център е модерно болнично заведение за комплексно и високотехнологично лечение на ракови заболявания, изградено по водеща американска технология. Екипът е от водещи специалисти, лидери в своите области, а болницата е оборудвана с 3 линейни ускорителя от най-висок клас. В нея има обособени клиники по медицинска онкология, лъчетерапия и радиохирургия, нуклеарна медицина, обща и клинична патология.


В болницата ще се извършва химиотерапия, таргетна терапия, генетични консултации, рехабилитация и психологическа стабилизация на пациентите и техните близки. Болните ще имат достъп до авангардни технологии като ПЕТ/СТ и СПЕКТ/СТ за прецизна образна диагностика, 3D мамография с томосинтез, свръхмодерен апарат за радиохирургия – TrueBeam STX, апарат за брахитерапия, робот за автоматизиранo смесване на лекарства, напълно дигитална среда на работа.


Всички пациенти ще бъдат настанявани в единични стаи с комфортни условия и приветлива атмосфера. Сградата на Онкологичния център е проектирана от HKS, водещо американско архитектурно бюро, специализирано в създаване на лечебни заведения.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"