Обследват ската в Провадия за опасни участъци

Евакуираните жители посрещат празниците извън дома

Целият скален венец над Провадия, от който преди повече от седмица се срутиха две огромни скали, ще бъде обследван за рискови участъци. След като опасните места се идентифицират, ще се изготвят технически проекти и ще се пристъпи към търсене на финансиране за укрепване. Това съобщи за Varnautre.bg кметът на Провадия Филчо Филев. По думите му рисковите участъци не са малко, а след всяка зима ситуацията се усложнява,тъй като замръзналата в процепите вода води до разширяване на пукнатините.

Вече е започнала работата по укрепването на опасно надвисналите от западния скален венец скали. Направена е просека, за да може до тях, както и до двата срутили се къса, да достигне техника.Общината е сключила договор за дейността с дружеството, което е правило укрепване и през пролетта на тази година, когато също е имало срутване. Предвижда се в рамките на 15 дни опасните скали да бъдат укрепени със стоманена мрежа и въжета. След това ще се пристъпи към разрушаването им на малки парчета до 50 см, като ще се използват хидроцепители и разширяващи смеси, обясни Филев.

По същия начин ще бъдат разрушени и двете срутили се скали. За дейността е планиран тримесечен срок, като при влошаване на метеорологичните условия периодът вероятно ще бъде удължен. Укрепването на участъка ще струва около 133 000 лева, а очакванията на общината са разходите да бъдат покрити от Междуведомствената комисия за възстановяване след бедствия и аварии.

Засега се очертава 26-те евакуирани обитатели на 14-те къщи под западния скален венец да посрещнат празниците извън домовете си. Хората са настанени при роднини и в общинска къща. Намеренията са след захващането на надвисналите скали със стоманени въжета и мрежа да бъдат извикани специалисти от Геозащита, Гражданска защита и наетото дружество, които да извършат оглед и да кажат дали е възможно хората да се завърнат в къщите си. Ако има такова становище, хората ще могат да се приберат, заключи Филчо Филев.