Борисов намекна за сценарий "Газова криза"

Няма да имаме проблем с доставките, проведохме интензивни разговори, каза шефът на БЕХ

Правителството и ръководителите на държавните енергийни дружества са предотвратили сценарий за газова криза. Това стана ясно след втората извънредна среща в Министерски съвет за доставките на газ у нас от утре. "Овергаз" са поискали газ от държавното дружество "Булгаргаз", за да осигурят необходимите количества за битовите си абонати в България. Това заяви премиерът Бойко Борисов след извънредна среща в Министерски съвет с шефовете на енергийните дружества - БЕХ, НЕК и "Булгартрансгаз" заради писмо от вчера, в което "Газпром експорт"заявява, че не предвижда доставки за "Овергаз" от 1 януари 2016 година.

Газовите доставки от Русия станаха тема №1 вчера след като стана ясно, че има предупредително писмо за спиране на синьото гориво към „Овергаз“. От компанията първоналачно не потвърдиха писмото от Русия. Но изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен още вчера заяви,  че то е факт и "Овергаз" трябва спешно да се обърне към Булгаргаз. След срещата при Борисов тази вечер Коен заяви, България е провела много интензивни разговори с „Газпром експорт“. „Получихме уверение, че няма да имаме проблем с молбите за увеличаване на доставките на руския газ към България“, каза шефът на БЕХ. По думите му вече е подадена заявка за увеличаването на доставките от 00.00 часа. Министър-председателят обаче даде да се разбере, че само светкавичната реакция на държавните дружества е допринесла да не се изпадне в кризисна ситуация. „Коректно ли е сега да се подписва договора (който „Овергаз“ трябва да направи с „Булгаргаз“ б.р.)?“, запита Борисов.  И допълни:“Не искам да говоря за конспирации, за сценарии, но оставам на Вас да прецените дали има такава. „Булгаргаз“ да пишат договор и да го подпечатат в момента часове преди хиляди домакинства да останат без газ. Оставам на Вас да го коментирате“.

Няма потвърждение за доставка или отказ от доставка на заявените от „Овергаз Инк.” количества природен газ от 1-ви януари 2016-та година. Това съобщиха едва по време на срещата в Министерски съвет от "Овергаз". „И до момента от „Газпром Експорт” не са изпратили официално известие, че предстои спиране на синьото гориво за българската компания. Нещо повече – в договора за доставка на газ между двете компании липсва фигурата на Балкански диспечерски център в София, който разпространи новината за нулеви доставки“ се казва в позиция на Овергаз. И още:„Овергаз Инк.” вече уведоми своите индустриални клиенти да се обърнат директно към „Булгаргаз” в случай на прекъсване на снабдяването с газ. Битовите и малки потребители не са застрашени от спиране на синьото гориво, тъй като са защитени от нормативната база. Дружеството , което оперира градската разпределителна инфраструктура – „Овергаз Мрежи” – вече поиска да закупи природен газ от обществения доставчик, с който да снабди газифицираните домакинства“. В края на информацията от дружеството се казва: „„Овергаз Инк.” ще компенсираме своите индустриални консуматори за възможни щети, които възникнат от неизпълнението на поетите ангажименти. С помощта на клиентите си компанията ще продължи борбата за свободен пазар на природен газ в България“. От „Овергаз“ припомнят, че „Газпром Експорт” е акционер в „Овергаз Инк.” с дялово участие от 49,51%.