Сектата "антиваксъри" печели от спора за Пентаксим

Опасността е за здравето на цялото общество, тревожи се ексминистър д-р Мирослав Ненков

"Скандалът с ваксините Пентаксим е чисто политически", заяви по bTV бившият служебен министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. "Той налива вода в мелниците на тази секта родители, които не си ваксинират децата. Това е ужасно, защото ваксинирането е от изключително значение за здравето не само на конкретното дете, а за здравето на цялото общество от много опасни болести", аргументира се Ненков. Както е известно, в цяла Европа набира скорост т.нар. антиваксърско движение, представители на което лансират версията, че ваксините са вредни и човешкият оргаизъм може сам да се справи с всички болести. 


Ненков поясни, че България не фигурира в дългосрочните планове на двете фирми-производителки на тези ваксини, защото те планират производството за 4-5 години напред. Проблемът бил, че нашият Закон за обществените поръчки забранява да се обяви обществена поръчка за 2017, 2018 и 2019-а. "Има някакъв вариант в сегашното ни законодателство да се сключи рамково споразумение, което е напълно законно, но не е дефинирано съвсем ясно", допълни той. "Нашите народни избраници трябва да намерят начин за ваксините, с която и да е от двете фирми, да се сключи рамково споразумение за следващите 3 години", каза още Ненков.


Той изтъкна, че другите държави си планират разходи за ваксини за години напред. "Фирмите могат да правят каквото си искат, защото са само две", заяви Ненков и препоръча на родителите да ваксинират децата си. "Има вариант да се намери друга ваксина, да не е притеснителната турска ваксина, дори ако трябва да се плати от джоба", обясни той. Според Ненков сумата не била непосилна. "Когато е такъв залогът, парите нямат никакво значение, защото полиомиелитът много по-скъпо се лекува", допълни Ненков.