Кандидатурите за главен архитект на столицата се подават от утре

Търсим професионалист - сериозен, добре подготвен човек, с авторитет, напомни кметът Фандъкова

Столичната община обявява конкурс за избор на главен архитект. Кандидатите ще имат 14 дни да подадат документи, като срокът започва да тече от утре - сряда, 27.01. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.


Кандидатите за поста трябва да имат поне 10 години професионален опит, от които 3 години да са заемали управленска позиция в частния сектор, държавни или общински структури. Те трябва да представят и защитят публично концепция за управление на системата и процеса на градско планиране и градоустройствено развитие на София. Част от нея трябва да бъде визия за развитието на София като зелен град, предоставяне на нови електронни услуги за гражданите, реформиране на направлението "Архитектура и градоустройство", сформиране на ново аналитично звено за градоустройственото планиране и др.


След изтичането на срока за подаване на документи, ще бъде сформирана комисия, която ще оценява кандидатите. В нея освен членове на администрацията ще влязат общински съветници, представители на Съюза и на Камарата на архитектите и на Инициативния комитет от над 40 организации, в който влизат група "Град", "Трансформатори" и др., който поиска реформиране на длъжността главен архитект.


До 7 дни комисията трябва да обяви кои кандидати ще бъдат допуснати до интервю и защита на концепцията. "Надявам се да има повече кандидати, защото позицията е сериозна. Търсим професионалист - сериозен, добре подготвен човек, с авторитет", каза Фандъкова. На страницата на общината ще бъде публикувана специална рубрика, в която ще се качва цялата информация за хода на конкурса.