Охраняваме небето си заедно с НАТО

Решиха депутатите, четейки повторно Закона за отбраната и въоръжените сили

Парламентът разреши да охраняваме въздушното си пространство съвместно с други членки на НАТО. Това стана с приемане на второ четене на промените в закона за отбраната и въоръжените сили. Очаквано темата предизвика остри дебати в залата и обвинения за национално предателство. "По същество днес гласуваме на второ четене отдаването на концесия на българското небе. Колкото и силно да ви звучи, днес ние като държава ставаме фронтова държава, тъй като обявяваме символична война на Руската федерация", каза независимият депутат Велизар Енчев. С 96 гласа "за" НС реши охраната на въздушното пространство на България да се осъществява от Българската армия - самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави. Така според вносителите съвместната охрана на въздушното пространство ще може да се осъществява с участието на военната авиация на всяка от членките на НАТО, в това число и Турция.


Съгласно приетия на второ четене закон съвместните действия по охрана на въздушното пространство ще се извършват при условия и ред, определени в международен договор. При необходимост от предприемане на неотложни действия – при условия и по ред, определени от МС по предложение на министъра на отбраната. Според закона съвместните действия се осъществяват в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана. В рамките на дебата народният представител от парламентарната група на БСП Атанас Зафиров посочи, че този законопроект е част от плана за унищожаване на българското национално самосъзнание. Група народни предтавители от БСП пък заедно със заместник-председателя на НС Красимир Каракачанов предложиха охраната на въздушното пространство да се осъществява само със съюзнически държави, които нямат обща граница с България, но то не бе прието.


Народният представител от ПГ на ПФ и заместник-председател на Народното събрание Красимир Каракачанов заяви, че вследствие на всички дълго натрупвани проблеми между България и Турция и агресивната политика, която тя води към Балканските страни, страховете в българското общество са основателни. Депутатът от ГЕРБ Валентин Радев пък обясни, че България ще реши с коя държава ще сключи договор за съвместна охрана и увери, че това няма да бъде Турция. Ген. Михо Михов посочи, че този закон, не само, че е неприемлив за ПГ на АБВ, но и според него е неприложим. В отрицателен вот депутатът от "БСП Лява България" Таско Ерменков каза, че с гласуването на този текст е подписана несъстоятелността на министъра на отбраната и цялото правителство за осъществяване на нормална защита на държавата. "Какво прави правителството? То прави нещо много просто. То прави и невъзможното в момента да продължи функционирането на МиГ-29. Заедно с това, имайки мандат, то с бързи крачки се опитва да направи така, че да има доставки на самолети. Това правим ние, това правихме в първото правителство на ГЕРБ, това правим и сега. А вие какво правите? Само говорите и се връщате обратно и се връщате към Варшавския договор", възнегодува срещу обвиненията Валентин Радев от ГЕРБ.