Започнаха масови проверки в мандрите

Министър Танева откри край Стара Загора осмото изложение на селскостопанска техника "БАТА АГРО"

Започнаха масови проверки в мандрите в цялата страна от днес. Средно в област ще бъдат проверявани между 6 и 8 мандри, това съобщи земеделският министър Десислава Танева, която откри край Стара Загора осмото изложение на селскостопанска техника "БАТА АГРО". В пролетното му издание тази година участват 143 различни фирми, които показват агротехника и препарати върху 26 декара изложбена площ на някогашното летище. Фирмите, които участваха в есенното изложение м.г. бяха 103, припомниха за сравнение организаторите. За проверки над дейността на мандрите отдавна настояват фермерите, производители на мляко. Те обвиняват производителите на млечни продукти, че не спазват стандартите, като влагат повече от допустимото сухо мляко и палмово масло.


Ден по-рано, също в Стара Загора, представители на всички браншови организации на животновъдите и производителите на мляко заплашиха с национален протест в защита на своите интереси и обявиха, че на 24 март т.г. ще проведат протестен митинг пред сградата на правителството в София. Проверяваме и техния сигнал, че в страната нерегламентирано се внася замразено агнешко месо от Нова Зеландия за Великден, увери министър Танева, цитирана от "24 часа", но нямало как държавата да забрани вносът на палмово масло, каквото е друго искане на животновъдите. Тя поясни, че на 14 и 15 март в Брюксел предстои да бъдат уточнени подробностите за тазгодишните европейски субсидии за производителите на месо и мляко. Миналата година за целия ЕС те са били в размер на 420 милиона евро. "Неблагоприятното е, че производството на сурово мляко в световен мащаб расте, а потреблението намалява", коментира Десислава Танева. Така тя обясни ниската изкупна цена на млякото и у нас - фермерите се оплакват, че вместо за 75 стотинки на литър, което те намират за нормално, сега им плащат между 40 и 57 стотинки.


Въпреки че фермерите категорично отказаха да разговарят повече по своите проблеми с властта, министър Танева смята, че диалогът с тях ще продължи в областните съвети по животновъдство. Тя обаче не е съгласна с твърдението на фермерите, че с парите от европейските субсидии само успявали да покриват загубите си, а печалбите отивали при мандраджиите и търговците. При откриването на изложението днес министър Десислава Танева съобщи още, че по трите мерки от новата европейска програма за развитие на селските райони през 2015 г. са подадени над 6600 заявления, предложените в тях проекти за финансиране са за 4 милиарда лева. Вече били сключени 1030 договора за 230 милиона лева. Тази година отново ще се приемат заявления, но при променени условия. Едно от тях е намаляване на тавана на проектите от 1,5 на 1 милион евро, за да достигнат парите до повече земеделски стопани.