Руските санкции срещу ЕС удрят тежко български мандри

Браншът започва инициатива „Купувам българско“

Руските санкции срещу ЕС, които забраняват вноса на редица храни от Съюза носи тежки загуби за българските мандри, съобщават браншовици.

Родни производители алармират, че заради забраната на Москва голяма част от еврпейските производители ще потърсят алтернативни пазари, един от които е българския, където те ще предпочетат да предложат стоката си на ниска цена, вместо да я изхвърлят.

„Считаме, че е необходимо да се предприемат действия, за да не стане България пазар на европейски млечни продукти, а нашите, които са полезни, с високо качество и с традиционен вкус, да бъдат изместени“, казва роден производител.

Компанията му и членовете на Асоциацията на млекопреработвателите в България настояват за въвеждане на защита по отношение на традиционните български млечни продукти, предлагани на родния пазар и искат въвеждане на контрол и върху европейската стока.

За да насърчат потребителите да избират родното, браншът заедно с БНТ2 започва инициатива „Купувам българско“.

Браншовици отбелязват, че са направили сериозни инвестиции, за да могат да продават в Русия - отпечатали са съответните опаковки и етикети, имало е и договорености за руски инвестиции у нас, които сега няма как да се осъществят.

От друга страна, производителите се притесняват от сериозни загуби, заради дъмпинга на вносните продукти, предава „Стандарт“.