Доброволци ще пазят "Жребчево" и "Копринка" от бракониери

Имаме достатъчно лодки, джетове и автомобили, подкрепят ни близо 1300 българи, казват ентусиастите

Доброволци от регистрираната през тази година в Стара Загора неправителствена организация "Национална централна рибоопазваща организация" ще пазят от бракониери язовирите "Жребчево" и "Копринка". Това съобщи днес пред журналисти нейният предедател Стефан Тодоров. Активисти на организацията ще обикалят с лодки и пеш двата язовира, а когато забележат нарушители, ще подават сигнали на тел. 112, за да търсят съдействието на полицията и на служителите на Агенцията по рибарство и аквакултури, обясни Тодоров. Той допълни, че техните патрули ще бъдат засилени във времето, когато рибата се размножава, а бракониерите са най-активни. Проверките ще бъдат и нощно време.


След двата най-големи язовира в област Стара Загора, проверките ни ще обхванат и други водоеми в областта и страната, надяват се активистите. Те се събират в неделя, 13 март, от 11:00 часа на брега на язовир "Копринка" край Казанлък, за да съгласуват дейността си по-нататък. "Разполагаме с достатъчно лодки, джетове и автомобили, мотивирани сме да работим изцяло на доброволни начала", пояниха от организацията. За каузата им вече били спечелени около 1300 души от цялата страна.


Другото намерение на екоактивистите е да почистват от боклуци районите на големите язовири поне два пъти годишно - преди и след края на активния риболовен сезон. Те подготвят и ще предложат промени в законодателството, които да засилят мерките срещу бракониерите и за запазване на рибните ресурси на страната. Едно от исканията им е да бъде увеличен персоналът на Агенцията по рибарство и аквакултури, тъй като сега хората в нея са малко, а и на места, като например в Стара Загора, отказвали да съдействат на ентусиастите, защитници на рибните богатства. Ако не бъдем чути и разбрани, ще организираме и протести, казват екоактивистите.