Митов: Никой не е казал, че Турция е готова за членство в ЕС

Най-много може да получи отварянето на нови глави по преговорите, което значи - нови условия, уточни министърът

Никой не е казал, че Турция е готова за членство в ЕС. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов пред журналисти в парламента, предаде Фокус. Външният министър обясни, че Турция не получава ускоряване на процеса по членството си в ЕС. "Това, което най-много може да получи, е отваряне на нови глави по преговорите. Това означава отваряне на нови условия, които трябва да бъдат изпълнявани", заяви още той. По думите му няма държава, за която да се прави изключение.


"Ако евентуално се стигне до решение на някакъв вид визова либеразация с Турция, то предварително трябва да се заяви дата и да е ясно кога Турция ще започне да изпълнява споразумението за реадмисия на бежанци. Щастлив съм от факта, че българо-турски работни групи ще започнат работа по двустранния протокол между България и Турция за реадмисия на 15 и 16 март", заяви още той.


Във връзка с декларацията на РБ, в която се настоява мониторинговият доклад над България да продължи министър Даниел Митов коментира, че е ясно, че българската държава трябва да се бори за отпадането на този механизъм. "Българската държава трябва да се бори за отпадането на мониторинговия механизъм, но преди това трябва да има ефективна съдебна система", подчерта Митов.


"Преди отпадането на механизма ние трябва да си свършим работата. Трябва да е ясно, че съдебна реформа трябва да се извърши. Тя трябва да доведе до независима, бърза и ефективна съдебна система, която е в интерес на всички български граждани", каза Митов. По думите му, с и без механизъм българската държава е длъжна да осигури на българските граждани реформа, която да гарантира независима съдебна система. Във връзка с временната парламентарна комисия за намеса на Турция и Русия във вътрешните работи на страната Митов посочи, че не може да я коментира, защото това е суверенен акт на Народното събрание и ще оказва съдействие на парламента.