Митингуващи: Разкарахме Тръмп! Искаме Тръмп!

Хаос и бой спряха предизборна изява на милиардера в Чикаго, щабът му отказа акредитация на наша медия

Доналд Тръмп отмени свой предизборен митинг, насрочен за вчера вечерта в Чикаго, след настъпил хаос и бой, предаде АП. Хилядното множество от привърженици и противници на ексцентричния милиардер, който е фаворит за номинацията на Републиканската партия за президентските избори в САЩ, се раздели на две.


Човек от щаба на Тръмп излезе на подиума половин час след като митингът в зала "Павилиън" в Университета на Илинойс трябваше да започне и обяви, че проявата се отлага от съображения за сигурност. Част от множеството избухна в аплодисменти и започна да скандира приветствени възгласи. На места се стигна до сблъсъци, като полицията се намеси, за да раздели двата лагера.


"Разкарахме Тръмп!", скандираха неговите противници. Привържениците на фаворита за републиканската номинация им отвърнаха с "Искаме Тръмп!". По-късно екипът на милиардера съобщи в изявление, че проявата все пак ще се състои, но не уточни кога. Активисти от Чикаго прекарали изминалата седмица в планиране как да провалят неговия митинг, посочват агенциите.


Щабът на милиардера отказа акредитация на екипа на Нова тв, съобщи българската медия. Оказа се, че този път сред десетките хиляди в залата има не само поддръжници на Тръмп, но и протестиращи и това явно уплаши милиардера, коментира Нова, затова срещата била отменена.
Последвало бутане, дърпане, ръгане и размяна на удари. Полицията успяла да разтърве агитките, но протестът продължил по улиците. Един полицай и двама души бяха ранени, съобщи Нова тв.

 

И докато Тръмп се обясняваше по телевизиите, че се е отказал от събитието след среща с полицията, оттам казаха друго, поясни в репортажа си нашата медия: "Полицията в Чикаго нямаше роля в това решение. Никой не се консултира с нас и не поиска мнението ни дали това събитие да бъде отменено, или не", обяснили от полицията.

 

Политически анализатори видяха в хода на Тръпм опит да извлече полза от събитие, грешно планирано в град, известен с многобройната си латино и имигрантска общност. "А щабът на Тръмп продължи с репресивната си политика срещу медиите и отказа акредитация не само на Нова телевизия, другите български медии в Чикаго, но и на редица авторитетни чуждестранни и латино медии от града. Без обяснение", казват от Нова.