Тютюневият склад - бой за отнемане на титлата Европейска столица на културата

Фалшификацията с документите на имота е станала в НИПК, твърди проф. Божидар Димитров

Дни наред не стихва скандалът с полуразрушения тютюнев склад в Пловдив. На прицел е общината и по-конкретно кметът Иван Тотев. Искат се оставки на заместника му по строителството Димитър Кацарски, на главния архитект Румен Русев и на шефката на отдел "Градоустройство" арх. Невена Балчева. Нещо повече -вече се чуват призиви за отнемане на титлата Европейска столица на културата от Пловдив.


"Атаките в тази посока ще се засилват с наближаване на 2019 година", убеден е кметът Иван Тотев, пише "24 часа". Той припомни, че завистниците на Пловдив не са малко и не са спирали да бият в тази посока. А също и хората, които искали да приватизират марката "Европейска столица на културата" заедно с финансовите потоци, които ще се изсипят в града. Още след присъждането на престижната титла имаше опити да бъде оспорено първенството на Пловдив. Писаха се писма до Брюксел с настояване да се отнеме домакинството на втория български град.


Разрушаването на последния тютюнев склад на ул. "Одрин" 8 засили тези атаки. И в предишни години са бутани сгради в този район, но такива протести не е имало. В публикация на в. "Капитал" от 9 март се казва в прав текст: "Пловдив трябва да бъде лишен от привилегията да се нарича Европейска столица на културата за 2019 г." Като аргумент се посочва събарянето на въпросния тютюнев склад.


Странно е, че протестите не бяха насочени към тези, които предприеха варварския акт, т.е. към собствениците на сградата, а към местната власт. Соченият за представител на фирмата "Одрин 8" ООД Александър Николич потъна вдън земя. От офиса на дружеството обясниха, че бил в Сърбия и не можели да го открият. Единствено адвокатът му, който ги представлява - Георги Илчев, се появи във вторник в общината да вземе заповедта за прекратяване на всякаква дейност в имота, и избяга от журналистите, тичайки по стълбите от 8-ия етаж. "Ще изпълним каквото каже комисията и съдът", отсече той, намеквайки, че ще обжалва, каквото право има.


Напрежението в Пловдив не намалява. Достолепната 100-годишна сграда, в която са отеквали стъпките на няколко поколения тютюноработници, е с разрушена фасада от източната страна, а другите три стени едва се крепят. Тухлите, напоени с пот и мирис на тютюн, са се стоварили върху стенописите на художника Вълчан Петров, които също са повредени.


Осакатеният имот е паметник на културата. Документът за него дойде от Министерството на културата, когато сградата вече беше полуразрушена. По-рано в същия ден тя беше опасана с жива верига от 50-ина души. Редом с дежурните протестъри природозащитници, които атакуваха строителството на новия зоопарк, обновяването на Цар Симеоновата градина и плана за управление на тепетата, до тях се наредиха Асен Асенов от платформа "Едно", арх. Любомир Георгиев от ONE ARCHITECTURE WEEK и организаторката на "Нощта на музеите и галериите" Веселина Сариева - хора, чиито артпрояви са щедро финансирани от общината. На веригата се наредиха и шефовете на общинската фондация "Пловдив 2019" Валери Кьорленски и Светлана Куюмджиева. Те търсиха отговор на въпроса кой е издал разрешението за събарянето на емблематичния склад.


"Скандалът отеква вече в Европа и говори много лошо за Пловдив", обърна се Асен Асенов към кмета Иван Тотев. Градоначалникът му отвърна: "И ти ли, Бруте?" Асенов бе категоричен, че в късния следобед на 7 март Министерството на културата ще издаде документ, че събореният склад е паметник. Така и стана. Което подсили съмненията, че протестът е с по-далечна перспектива.


До този момент от градската управа се кълняха, че имотът не е паметник на културата. В документа, предоставен от собственика - "Одрин 8" ООД, пише, че обектът е извън обхвата на територия с културно-историческо наследство. И общинарите са се доверили на него. В удостоверението, което дойде от Министерството на култура, пише точно обратното. Учудващо е, че и двата документа са с един и същ изходящ номер и една и съща дата - 9 август 2010 г. Издадени са от едно и също място - Института за паметници на културата. Къде е станала фалшификацията и кой я е направил - собствениците на имота или някой общински чиновник, това прокуратурата изяснява. На основата на този документ главният архитект на Пловдив е дал картбланш на дружеството "Одрин 8" да събаря. Получили са и разрешение да вдигнат 17-етажен хотел.


Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров е категоричен, че фалшификацията е станала в Института за паметници на културата. "Убеден съм в това, познавам практиката им", заяви историкът. Според него удостоверението с разминаването е издадено от сътрудник на института срещу подкуп от 20 хиляди евро. "Тарифите в тази организация са ясни - варират от 5 до 200 хиляди евро", заяви пред "24 часа" Димитров. По думите му в пловдивския случай тази схема е приложена.


"Доказателства? Първо, бланката с фалшивия документ е на Института за паметници на културата. Второ, шрифтът, на който е написана, също е от компютъра на тази институция. Трето, печатът е на НИПК и четвърто, подписът. Обикновено документът се парафира от целия научен съвет, а в случая е подписан само от един човек. Кой може да се сдобие едновременно с бланка и печат? Естествено, служител от института", смята Божидар Димитров. Според него кметът на Пловдив и главният архитект са прави. Те не били разследващи органи да проверяват всеки документ. "Ако дойде такова удостоверение при мен, естествено е, че ще го приема за достоверно. В НИМ нямам следствен отдел за проверки. Същото е положението и в пловдивската община", каза проф. Димитров. Според него събореният тютюнев склад не е индивидуален паметник на културата от национално значение, а групов. И сега този случай се използвал като повод за разчистване на сметки. "Сградата не е средновековна или антична, а част от складове за тютюн", вметна историкът.


"И до ден днешен нямаме заповед черно на бяло, че тютюневият склад на ул. "Одрин" 8 е паметник на културата", кълне се зам.-кметът Димитър Кацарски. Той твърди, че кореспонденцията между общината и Министерството на културата е стартирала от 17 декември 2014 г. "В специално квадратче отбелязахме, че имотът на ул. "Одрин" 8 трябва да бъде обявен за паметник", твърди зам.-кметът. От София дошъл отговор с няколко забележки. Една от тях е, че за въпросния склад е допусната грешка с планоснимачен номер на сградата. "Пратихме второ писмо с питане на какво основание посочените сгради в писмото трябва да бъдат включени в плана като недвижима културна ценност. За това е нужна заповед. До ден днешен такава нямаме", твърди Кацарски.


Топката продължава да се прехвърля между общината и Министерството на културата. Вежди Рашидов е категоричен, че събореният склад трябва да бъде възстановен, а виновните, допуснали разрушаването му - наказани. Според архитекти складът може да бъде върнат в автентичния му вид, тъй като фундаментът е запазен. Въпросът е кой ще го направи, тъй като истинските собственици ги няма. Сградата е продадена през 2005 г. от "Пловдив БТ" първоначално на рекламния бос Красимир Гергов. Впоследствие той я е продал. Години наред сегашните собственици не са се грижили за нея и е докарана до плачевно състояние.


Част от протестите са и за това, че някогашните складове са включени в платформата "Тютюневият град" - част от събитията през 2019 г. Складовете обаче не са общинска собственост и трудно би се реализирал този проект. "Исканията за отнемане на титлата Европейска столица на културата от Пловдив бият по имиджа на страната. А и ако това се случи, през 2019 г. няма да бъде излъчен друг наш град", категоричен е кметът Иван Тотев.