Посочиха къде е гробът на Иван Хадживълков

От Германия пристигна правнукът му д-р Иван Стойков

Потомък на възрожденеца Иван Хадживълков посочи точно къде е бил заровен легендарният му прадядо. Иван Димитров Стойков е праправнук на Иван Хадживълков. Повече от 40 години живее в Германия, но от добричка медия разбира за инициативата за намирането на гроба на неговия дядо. Споделя, че в семейната памет  Иван Хадживълков остава като скромен, много религиозен човек и фанатичен постник. Интересният му разказ прибавя нови щрихи към образа на нашия бележит възрожденец. Увлекателната история съобщава за това как е била построена църквата „Св. Георги“ в града ни; как е бил осигурен първият свещеник за храма; с каква щедрост Иван Хадживълков е подпомагал „по-събудените деца“ и ги изпращал да учат в Роберт Колеж; приемал е всяка покана да стане кръстник, за да помогне на повече семейства;  имал е собствено пристанище и нелегално е изпращал много гемии на французите сред революцията; срещал се е с Левски неведнъж и е подпомагал дейността на комитетите; на празници е раздавал сукно за рокли на младите жени; издавал е вестник; имал е кантори в Истамбул и Кайро; организирал и подтикнал българската общност в града при строежа и иконописването на църквата.
Пред уредника Надежда Иванова от Регионален исторически музей – Добрич, наследникът на Иван Хадживълков посочи и точното място на гроба на своя дядо. Неговата майка Недка му го е показала още когато той бил съвсем малък. Целият меморат ще стане част от научния архив на отдел „Възраждане”, а събраната допълнително информация във връзка с инициативата ще бъде огласена в съобщение на редовните годишни музейни четения.

Припомняме, че преди две седмици в Добрич бе създаден инициативен комитет, който си постави основна задача да открие гроба на добруджанския старейшина.