Русия се закани да отмъсти на Полша, ако разруши съветските паметници

Институтът за памет в Полша иска да демонтира 500 паметници, издигнати като благодарност към СССР

Говирителят на руското външно министерство Мария Захарова заяве, че Кремъл няма да остане без реакция, ако бъдат демонтирани паметниците, издигнати в знак на благодарност към Червената армия

Русия е длъжна да отговори на демонтирането на съветските паметници в Полша, ако това се случи, заяви публично говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от Faktor.bg.

"Ние се надяваме, че полските власти няма да поддадат на идеите на тези екстремистки настроени политици, и няма да предпремат такива мерки, които наистина граничат с варварство", каза днес на брифинг Захарова.

"Ние трябва да съхраним истинската история и неговите герои. Във Варшава трябва да разберат, че ако бъдат приложени на практика плановете на поляците за мащабно разрушаване на паметниците на Червената армия, това няма да бъде оставено без ответна реакция. Отговорност за неизбежните последици, които биха имали подобни действия в двустранните отношения, ще носи изцяло полската държава", добави тя.

Припомняме, че Институтът за национална памет в Полша възнамерява да прибере 500 паметници, издигнати в знак на "благодарност към Съветския съюз" в музей. Тяхното оставане хората в института считат за "фатална грешка, която в продължение на много години е използвана като горивото за пропаганда и провокации" срещу Полша.