Тръмп на преговори с републиканските лидери

Доналд Тръмп се опитва да избегне посредническият конгрес през юли, който ще се проведе, ако той не получи нужната подкрепа

Лидерът в надпреварата за президентската номинация на Републиканската партия Доналд Тръмп е провел разговори с партийните лидери, в момент когато напрежението, около неговата лоялност и политически възгледи, расте.

Срещата му с Националния комитет на Републиканската партия във Вашингтон е продължило 30 минути, но подробности почти нямаше.

По-рано през седмицата, Тръмп се отметна от обещанието си, дадено през есента, да подкрепи кандидата на републиканците за президент на САЩ. "Аз бях третиран много несправедливо. Най-вече от Националния комитет на Републиканската партия", каза Тръмп пред Си Ен Ен.

След това интервю, той преживя няколко ужасни дни, през които един от помощниците му бе обвинен в нападение над репортерка, а самият той направи шокиращи изказвания срещу абортите, за които понесе унищожителни критики.

Следващият тест в надпреварата за президентския пост е насрочен за вторник в Уисконсин, където Тръмп ще се изправи срещу своя най-голям съперник - сенаторът от Тексас Тед Круз.

Източници, присъствали на срещата между Тръмп и републиканските лидери, заявиха пред "Блумбърг" и Си Ен Ен, че основният фокус е бил поставен върху предстоящия летен конгрес, но обещанието на милиардерът и коментарите за абортите не са били обсъждани.

"Председателят и Тръмп проведоха продуктивен разговор за състоянието на надпреварата", каза говорителката на Националния съвет на републиканците.

Самият Тръмп написа след срещата, че тя е била "много приятна".

Тръмп се опитва да избегне посредническият конгрес през юли, който ще се проведе, ако той не получи подкрепата на 1237 делегати, необходими му да си осигури номинацията на партията. При такъв сценарий, партийни делегати ще изберат кандидата по време на конгреса, което означава, че Тръмп може и да изгуби номинацията въпреки, че в момента е водач в надпреварата. По този начин номинацията на републиканците може да отиде в ръцете на губернатора на Охайо Джон Кейсич или при Тед Круз.