Първанов към ВМРО: Да застанем зад обща кандидатура за президент

Лидерът на АБВ иска от партиите, подкрепящи ГЕРБ, обща кандидатура за президент

Лидерът на АБВ и президент на страната в периода 2002-2012г. Георги Първанов призова партиите, подкрепящи управлението но ГЕРБ да се обединят около единна кандидатура за президент, за да може следващият държавен глава да е достойна и силна фигура. Това стана по време на конгреса на ВМРО в поздравлението му към форума.

Георги Първанов бе категоричен, че освен стабилността в държавата, усилията на подкрепящите партии трябва да се насочат още в три посоки: предотвратяване на опитите на Турция за намеса във вътрешните работи на България, подпомагане на ролята на гражданската инициатива чрез законово създаване на национална гвардия и битка за справяне с демографската криза и грижа за българите в чужбина.
Лидерът на АБВ призова ВМРО да даде депутатската си подкрепа за прокарването на конституционната промяна на АБВ. Тя предвижда българи, живеещи в чужбина, да се кандидатират за президенти. По думите му, трябва да се намерят пътища за обединение на всички партии, подкрепящи правителството в този мандат. Те трябва да се обединят зад обща кандидатура за президент, а не да се явяват поотделно, просто за да се преброят.

Първанов предложи още да се създаде гражданска гвардия с ясни правомощия. Идеята е гражданската формация да се включва активно в проблема с миграционния поток от Турция и да помага при евентуални бедствия и аварии.
По думите на Георги Първанов, България има огромна нужда от просветен, автентичен и модерен национализъм.