На пазара излиза чесън, който не мирише

Произвежда се в Италия

Специален сорт чесън, известен като "аглионе", който няма мирис, излиза на пазара. Специално за всички любители на чесъна, които обикновено се страхуват да го опитат, заради лошия мирис след това, съобщи BBC, цитиран от клуб Z. 

Чесънът ще бъде в помощ и на готвачите, които обичат да овкусяват яденетата си с подправката, но се въздържат заради претенциозни клиенти.

Строителен инженер и адвокат по търговско право преоткриват на пазара за зеленчуци широко разпространен чесън, който не е бил произвеждан в големи количества от 40 години насам. Той е известен в Италия като "аглионе", тъй като има по-мек вкус и е без мирис, разказват двамата предприемачи Александро Гуагни и Лоренцо Бианки.

В някои от елитните ресторанти в Италия вече е бил използван в храната този сорт чесън и дори е бил осъществяван експеримент - т. нар. чеснова целувка. При него различни двойки е трябвало да се целуват след консумацията на чесъна. Предприемачите се надяват сортът "аглионе" да стане популярен и да се превърне в "новооткрито италианско бижу".

"Това е типичен пример за италианските постижения, които са били забравени. Защо ли? Защото никой не го знае и никой не пита за него ", констатира Бианки.

Чесънът често се свързва с италианската кухня и се счита за важна съставка при готвенето на запечени картофи, агнешко, свинско печено и брускети, като майсторите в кухнята споменават, че това все пак не е аромат, който доминира в типичните италиански ястия.

Преоткриването на "италианското бижу" идва от пътуване на Гуагни в Тоскана, в сърцето на винарството, където се запознава с фермер, който отглеждал продукти, които не били популярни. Сред тях бил чесънът "аглионе".

"Той беше много голям. Една негова скилидка тежеше от 300 до 800 грама, около 10 пъти повече, отколкото е при нормалния чесън. Беше много вкусен, затова и решихме да се опитаме да го върнем на пазара", разказва Гуагни.

Смята се, че този чесън датира още от древни времена, когато етруските населявали долината Чайна и остров Джилио. Твърди се, че е пристигнал на острова през 1544 г., след като пиратът Каяр ал-Дин принуждава управляващата тогава фамилия Медичи във Флоренция да засеят сорта "аглионе" навсякъде.