Ето как Поморие отбеляза патронния си празник (снимки)

Празничната програма продължава и днес с турнир по народни борби „Гергьовден“

В Поморие честването на големия християнски празник в почит на Свети Георги Победоносец започна с архиерейска света литургия и водосвет за здраве и благополучие. Те бяха отслужени лично от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий.

За всички жители и гости на Поморие денят на храбростта поднесе богата палитра от емоции и неповторима празнична атмосфера. „Днес празникът е малко по-специален, градът ни вече има своя девиз, а има и своя закрилник, който да бди над нас …. Всичко това се случва благодарение на вас, моите съграждани, на вашата енергия, активност и желание за промяна в нашия град.“, каза кметът Иван Алексиев в приветствието си от лятната сцена на НЧ „Светлина 1939“. Той благодари и на гостите от Унгария, Румъния, Турция и Гърция, пропътували хиляди километри, за да уважат събитието.

Кметът  на унгарския град Аяк Миклош Керекеш също поздрави всички присъстващи. Той изрази радостта си да е отново тук, споделяйки празника на поморийци: „За петте години, в които посещавам вашата страна, съм научил нещо изключително важно – българите са много добри хора. Важно е, че всички днес се усмихвате. Пожелавам ви здраве в семействата и продължавайте да бъдете така позитивни, защото както вашия писател Иван Вазов казва „Не се гаси туй, що не гасне!“.

Пред всички присъстващи прозвуча и поздравителен адрес, който президентът Росен Плевнелиев бе изпратил специално за празника на Поморие.

Танцьорите на Клуб по спортни танци „Поморие“ с треньор Никола Абрашев раздвижиха лятната сцена на НЧ „Светлина 1939“. Хореографията им се предшестваше от музика в изпълнение на Общински духов оркестър – Поморие, под ръководството на диригента Ангел Панцирков. Много музика и танци имаше и в края на днешната програма, при изявата на бургаския професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“, с художествен ръководител Марио Егов.

Всички артистични изяви, освещаването на скулптурната композиция на Свети Георги Победоносец и официалното обявяване на девиза на град Поморие направиха Гергьовден 2016 още по-вълнуващ и запомнящ се.

Празничната програма по повод деня на Поморие продължава и днес /07.05.2016 г./, от 11.30 часа с турнир по народни борби „Гергьовден“, който ще се проведе пред манастир “Свети Георги” за трета поредна годинa.