Министър Павлова: Вярвам в кохезионната политика, но е необходимо опростяване на правилата

С много работа и много усилия ще успеем да се справим

Темите, които обсъждаме днес, са релевантни и вчера, релевантни са и днес, ще бъдат релевантни и утре. Може да ни изглежда далече 2020 г., но е близо като знаем какво ни предстои. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриването на Втората международно конференция "Предизвикателствата на кохезионната политика ЕС 2014 - 2020", организирана от КСБ и в. „Строител“.

Колкото повече си говорим за опростяване, толкова повече процедури има и толкова по-сложни стават нещата. Нашите управляващи органи имат по 500-700 страници наръчници и в някакъв момент се загубваме в хартията. Унификацията е това, което ни трябваше, мисля, че сме в правилната посока и Законът за управление на европейските фондове даде това, добави Павлова.

Заради желанието си да бъдем успешни и да изпълним всички препоръки на Европейската комисия сами си създадохме повече проблеми и свръхконтрол, каза още министърът. В наши ръце е да опростим кохезионната политика оттук нататък, подчерта тя и допълни, че вярва в нейното бъдеще. Трябва да се обединим и да го отстояваме, заяви регионалният министър.

Според нея днес Европа е различна днес в условията на икономическа, финансова и бежанска криза, но не трябва да бъде пренебрегната нуждата от инвестиции в базисна инфраструктура в страни като България за сметка на подкрепата, която е необходимо да бъде оказана на бежанците, или за иновации. Трябва да намерим добрия баланс и съчетание на инвестиции в инфраструктура и инвестиции в мерки, които ще създадат растеж, подчерта Павлова.

Регионалният министър заяви, че благодарение на научените уроци през периода 2007-2013 г. Оперативна програма „Регионално развитие“ е приключена с успешни инвестиции в градска среда, здравеопазване и увеличен Брутен вътрешен продукт в резултат на реализираните проекти. Новата програма „Региони в растеж“ е базирана на интегриран подход и синергия, като целим постигане на растеж, а не само инвестиции в инфраструктура, подчерта тя. За тази цел стъпваме на предефинирани проекти, оказахме доверие на общините и 39 от тях са не само бенефициенти, но и междинни звена, а благодарение на системата за електронно подаване на проекти станахме по-ефективни и бързи, обърна внимание Павлова.

В резултат на наученото до тук днес Оперативна програма „Региони в растеж“ е отворена за кандидатстване за 75% от бюджета. 29 са одобрените инвестиционни програми на общини. Първите договори – с Министерство на културата и за рехабилитация на пътна инфраструктура, вече са сключени, отчете министърът на регионалното развитие и благоустройството. Дадохме добър старт и наваксахме закъснението, подчерта тя и допълни, че до края на годината отворен за кандидатстване ще бъде 90% от бюджетът на програмата. Трябва да направим всичко плавно, за да има време през 2018 г. да преосмислим какво сме усвоили и в каква посока трябва да продължим да работим, за да няма струпване на проекти за изпълнение в последния момент, заяви министърът.

Вярвам изключително много в новия Закон за обществените поръчки. С много работа и много усилия ще успеем да се справим. Ще направим допълнително опростяване, ще въведем електронни търгове и типови договори, съобщи още Павлова.