Започват разкопки на античната крепост "Палматис" край Тервел

Ще се проучва и римско водохранилище

За първи път през това лято ще се проведат археологически разкопки на късноантичната и средновековна крепост "Палматис" в тервелското село Оногур, където досега са правени проучвания само с геофизични методи, съобщи на пресконференция шефът на  РИМ - Добрич Костадин Костадинов.

Археологическият екип ще ръководи професор д.и.н. Казимир Попконстантинов, който ще започне работа в средата на юни.
Край крепостта е минавал римският път Дуросторум - Марцианополис, който е следвал течението на пълноводната някога Суха река. В близост е действал скален манастир - част от голяма раннохристиянска монашеска колония. Крепостта "Палматис" с известно прекъсване е била обитавана и по време на Първото българско царство, припомнят от музея.
В района има сериозни иманярски набези и ще положим усилия още през първия археологически сезон да бъде разкрита базиликата в крепостта, заяви Костадинов. Община Тервел финансира експедицията с 20 000 лева.
През това лято музеят ще продължи разкопките и в Залдапа - най-големия античен град във вътрешността на Добруджа. Късноримската и ранновизантийска крепост край днешното село Абрит, където е правил сондажи и Карел Шкорпил, е известна като Добруджанския Помпей. През миналия сезон археолозите разкриха епископска базилика, съпоставима с най-големите християнски храмове по Черноморското крайбрежие.

Очакваме сега да разкрием градския площад, ще проучваме и римско водохранилище, в което още блика вода. Уникалното на това водохранилище е, че то все още действа, водата тече и плочките в по-голямата си част са запазени, все едно вчера са сложени, а цветът им е толкова червен, колкото са червени керемидите по покривите на къщите, заяви Костадинов, като подчерта, че съоръжението е на повече от 1 700 години. 

До обекта има таен вход, който е водел към крепостта. Навремето са разкопани 11 метра от него, а намерението сега е да се разчисти целият. Близо до водохранилището е открита и възрожденска чешма на около 200 години, изградена с камъни от крепостта.