С тези храни ще преборите депресията

Чаят от лайка е едно идеално средство,с което човек може да повиши настроението си

От хиляди проучвания е доказано как слънчевите лъчи подобряват настроението и премахват лошите мисли. Това е така, защото благодарение на тях в кожата по естествен път се образува Витамин D, който по веригата повлиява стойностите на серотонин в мозъка. Последният отговаря за настроенията при човека и ги регулира. Оказва се обаче, че и А те се съдържат в определени храни. Да видим кои са те.определени аминокиселини, витамини от B-групата и други могат да подобрят и повишат настроението.

 Нека започнем с листно цвекло, което е много богато на магнезий. А той ни е необходим, защото според едно проучване в Нова Зеландия се смята, че намалените нива на този химичен елемент довежда до депресия.

 Сладкият картоф (батат) също е много полезен при такива състояния. Той е богат на бета каротин, както и на Витамин В6, които съставки са отговорни за психичното здраве на човека. Сините картофи, от своя страна, съдържат мощни антиоксиданти – антоцианини, които защитават невроните (нервните клетки), намаляват възпалителните процеси в мозъка, които често отключват депресивни състояния, както и увеличават краткосрочната памет.

Те съдържат още и йод, важен за нормалната функция на щитовидната жлеза. А чери доматите благодарение на съставката ликопен имат антиоксидантни свойства, отговорни за повишаване на настроението.

 И нещо за тези, които обичат да си похапват месо. Оказва се, че пуйката съдържа високи нива триптофан, който е предшественик на серотонина в мозъка. Помага на хората да се чувстват спокойни и удовлетворени.

 И говеждото месо обаче е полезно в тези случаи, но не всяко. Установено е, че кравите, хранени с трева, дават месо, по-богато на омега киселини за разлика от тези, хранени със зърно.

 Чаят от лайка се оказва също едно идеално средство човек да се предпази от депресия. Проучване за период от 8 седмици, свързано с прием на екстракт от лайка, показало подобрение при хората с леки до умерени нива на тревожност. Други посочват лайката като средство за по-добър сън, което също е важен фактор за лошото настроение.

 От полза е и консумацията на зърнени храни, които освен че повишават настроението, съдържат и селен, важен за борбата с вредните за организма свободни радикали. Също похапването на пълнозърнести продукти регулира перисталтиката и предпазва от запек.

Цинкът, съдържащ се в сиренето, също се бори срещу депресията, освен това подобрява структурата на кожата и взима участие в клетъчното развитие.

 Спанакът също е много полезен със съдържанието на желязо в него, но и на фолиева киселина (витамин B9), които карат хората да се чувстват щастливи. Също киселината подобрява здравето на червените кръвни клетки и имунната система.

 И да не пропуснем ползите от обогатяване на диетата с червен боб, банани и стриди. Бобът е богат на антиоксиданти, желязо и аминокиселини, които се борят със психичните заболявания. Бананите, от своя страна, са богати на витамини от В-групата и подпомагат функционирането на нервната система.

 Също са и много подходяща храна, когато човек се чувства раздразнен или депресиран. Астридите са много ценен източник на йод, цинк, селен, важни за доброто здраве на щитовидната жлеза, която регулира телесното тегло, но и довежда до по-добро настроение.

 Източник: gotvach.bg