Пет основни причини, водещи до стрес

Проучване сред британците показва какво най-много ги тревожи и вълнува

Какво пречи на хората да спят спокойно през нощта и поддържа напрежението през деня? Според експерти, основната причина за стреса у хора в най-богатите държави по света са парите.

Най-малко 36 минути на ден британците прекарват в тревога и напрежение. Според проучването, пари, дългове, намаление на заплатата, битови проблеми и наднормено тегло безпокоят представителите на западния свят повече от други проблеми. Също така, причина за тревога има и заради проблеми в сексуалния живот. Първите три места в списъка от 25 основни причини за безпокойство са разходите за живот, превръщането на живота в рутина и наднорменото тегло.

Четири от всеки десет анкетирани са под стрес заради дълговете си, също се тревожат за това, че не живеят пълноценен живот, а един на всеки пет е притеснен от болестта на свой близък.

"Парите доминират в мислите на хората. Интересното е, че цената на бензина ги притеснява повече от секса, загрижеността за здравето не е сред първите притеснения", казват изследователите.

86% от анкетираните смятат, че жените се притесняват повече от мъжете, един от всеки пети е неспокоен заради цените на жилищата и на риска от рак, а един на всеки шест не може да се отпусне заради бъдещето на пенсиите и прекомерното натоварване на работното място. 

Сред другите проблеми, които не позволяват на британците да се радват на живота, можем да разграничим застаряващите родители и мисълта за собственото им остаряване.

Вълнението и тревожността водят до липса на концентрация, загуба на ефективност, безсъние, скандали и напрежение в семейството и загуба на приятели.