Над 10 ареста след престрелката в Слънчев бряг

Очаква се в Бургас да пристигне вицепремиерът и министър на вътрешните работа Румяна Бъчварова

Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител за две престъпления във връзка със стрелбата в Слънчев бряг, съобщиха от прокуратурата в Бургас на извънреден брифинг. До края на деня се очаква да има и обвинен за убийството в курорта. Обвиненията ще бъдат за предумишлено убийство и опит за убийството на Димитър Желязков - Очите.

От прокуратурата допълниха, че загиналият е 46-годишният Александър Алексиев. Два проектила са изкарани от тялото на убития мъж, които са предадени за балистична експертиза. Тя ще бъде решаваща при повдигането на обвинение, тъй като от нея ще стане ясно кой е натиснал спусъка. На мястото на инцидента тече трети оглед. Иззети са няколко оръжия, само едно от които е регистрирано. До тялото на убития е открит пистолет "Макаров" без номера.

Извършени са разпити на свидетели. Предстоят нови. Назначени са няколко експертизи, сред които балистични. Първите резултати от тях се очакват днес. Обвиняем вероятно ще има до края на деня, казаха още от прокуратурата.

 В момента се проверява с кое оръжие са стреляли. На местопрестъплението са открити три оръжия - пистолет "Макаров", със заличени номера, газов и нож. Разпоредена е спешна проверка за режима на издаване на разрешителни за оръжия в Бургас, Ямбол и Сливен. 

От думите на комисар Калоян Калоянов, Димитър Желязков е бил с бронежилетка. По данни на директора на МВР - Бургас, задържаните са десет, издирват се и други лица.

Иззети са записи от камерите в близост до заведението, пред което е станала престрелката. Нямаме потвърдена версия за престъплението, заявиха от държавното обвинение. Работи се по няколко версии, сред тях скандал за паркомясто и преразпределение на бизнеса с наркотици в курорта.