Борисов: Бокова е кандидатът на България за ООН

Кристалина Георгиева е уважавана в целия свят и е безспорно най-добрият еврокомисар

Ирина Бокова, която е председател на ЮНЕСКО, е кандидатурата на правителството за ген. секретар на ООН. Това коментира в Панагюрище министър-председателят Бойко Борисов по повод информации, че българският еврокомисар Кристалина Георгиева може да бъде издигната като кандидат от друга държава за генерален секретар на ООН.

Хубаво е, че вече има толкова много българи, които могат да кандидатстват и за най-високите постове в света. Толкова много български имена да са в оборот като успешни кандидатури, изрази задоволство Борисов и уточни, че  Кристалина Георгиева е уважавана в целия свят и е безспорно най-добрият еврокомисар.

След откриването на модерната болница „Уни Хоспитал“ в Панагюрище премиерът отпътува за село Славовица, септемврийска община, където в местността „Янини грамади“ се проведе възпоменателен събор в памет на земеделския лидер Александър Стамболийски.

Изключително скандално е решението на Кристалина Георгиева да блокира възможността на един български политик да застане начело на ООН. Това каза на пресконференция в Пазарджик евродепутатът Илияна Йотова.

“Днес научихме, че се водят разговори извън България, както и днешният разговор с председателя на ЕК г-н Юнкер, за търсене на подкрепа за издигане на нейната кандидатура с ясното съзнание, че не може да спечели”, посочи ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП. “За кого се грижи г-жа Георгиева и чий път иска да отвори, на кой от останалите кандидати и конкуренти на г-жа Бокова, само можем да гадаем”, допълни Йотова.

“Ако г-жа Кристалина Георгиева реши да се кандидатира, това означава бламиране на българския президент, българския министър-председател и българското правителство и общество, защото те издигнаха единодушно кандидатурата на Ирина Бокова за Генерален секретар на ООН”, категорична бе Илияна Йотова.