Brexit може да означава и разпад на Великобритания

Хампарцумян: Тези, които гласуваха против ЕС, да се научат да берат ягоди!

Намираме се или в последната фаза на разпада на Британската империя, или в първата фаза на реструктуриране на Европейския съюз (ЕС), или на "перестройката на ЕС". Този коментар направи банкерът Левон Хампарцумян в ефира на "Нова телевизия".

Той посочи, че с излизането си от ЕС Великобритания ще бъде по-слаба държава.

Според Асен Агов, който също участва в разговора, сепаратистките настроения в рамките на Великобритания стават все по-ясни. Той обясни, че има решение на правителството на Шотландия да проведе нов референдум за напускане на Обединеното кралство през есента, защото шотландците искат оставане в ЕС.

По-рано днес ТАСС съобщи, че "Шин Фейн" разглежда Brexit като възможност за обединение на Ирландия.

Преброяването на гласовете досега показа, че Шотландия и Северна Ирландия гласуват "за" оставане в ЕС. В Уелс гласовете са за напускане на общността.

И Агов, и Хампарцумян са на мнение, че европейските институции се управляват от хора без харизма. По тази причина и "избуяват" политиците популисти, които "говорят просто и разбираемо".

Банкерът е категоричен, че резултатите от гласуването във Великобритания са "жълт сигнал" за ЕС, че е нужна промяна и реформа. Според него българите като цяло са проевропейски настроени, но това не означава, че са дали "празен чек" на Брюксел.

Асен Агов посочи още, че настроенията във Великобритания всъщност са валидни за цяла Европа. Хората с ниско образование и ниски доходи не разбират какво означава глобализация.