Закриват 1386 места в гимназиите

Само двама поискали да учат за планински водачи в София

69 паралелки са закрити в седем областни града след първо класиране за прием след седми клас, показва проверка на „Монитор“ в областите София - град, Пловдив, Велико Търново, Варна, Стара Загора, Благоевград и Добрич. В една паралелка принципно трябва да има минимум около 18 ученици. Така на практика са анулирани места за 1386 ученици.

Закриват се тези паралелки, за които не са се събрали достатъчно желаещи кандидати за сформиране на клас. Техният брой в столицата е 25. Така например само 10 ученици са пожелали да учат „Експлоатация на автомобилния транспорт с английски език“ в професионалната гимназия „Хенри Форд“ в София. Закрита е и паралелката „Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки“ в Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии. Само двама пък са пожелали да учат за планински водач в 192 СОУ.

Припомняме, че образователното министерство планира националните външни оценявания да бъдат оценявани в точки, а не по шестобалната система. Така на практика вече няма да има двойки и отпаднали от състезанието за гимназия. По този начин ще се даде шанс и на по-слабите ученици, които в момента не участват в класирането, понеже не са минали прага на тройката, да имат достъп до гимназия. Така всъщност може да се преодолее и недостигът на ученици в някои професионални паралелки и да се избегне закриването им.

„На 8 юли се обявяват записалите се ученици и незаетите места след втория етап на класиране. От 11 до 13 юли е времето, в което учениците, които не са участвали, не са успели да се класират поради недобре подредени желания, желаят още веднъж да преподредят желанията си, да подадат заявления за трети етап за касиране в училищата гнезда и да ги преподретят в зависимост от обявените места”, обяви в понеделник шефката на столичния образователен инспекторат Ваня Кастрева, която представи резултатите от първото класиране.