Висшите държавни служители задължително да са магистри, реши Правната комисия

Правната комисия в Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за администрацията, според които всички висши служители в администрацията, с изключение на тези, които са на изборни длъжности, трябва да притежават образователно-квалификационна степен "магистър".

"Недопустимо е изискване за висше образование да има за служителите в администрацията, а да няма за техните ръководители. С приетите от Правна комисия на второ четене промени в Закона за администрацията поправяме това несъответствие."

Това коментира след гласуването на второ четене на комисията Бойка Маринска, председател на комисията по жалбите на гражданите и народен представител от "Движение България на гражданите" от РБ като вносител на закона, съобщават от сайта на партията.

Тя припомни, че главните промени в закона са въвеждането на изискване за висше образование и степен „магистър“ за заемащите висши публични позиции в държавната администрация. Те касаят областните управители, заместниците им, заместник-министрите, изпълнителните директори на изпълнителните агенции, председателите на държавните комисии и агенции, както и ръководителите на държавни институции, създадени със закон или с постановление на Министерския съвет.

В промените не попадат изборните държавни длъжности, уточни Маринска, които се избират или пряко от народа, или с решение на орган в системата на друга власт, например Народното събрание, защото изискванията за тях не могат да бъдат въведени чрез Закона за администрацията.