Една обикновена и евтина храна чисти токсините без следа

За да сме по-устойчиви на грип, простудни заболявания и инфекции, трябва да засилим имунната си система

Изварата е много полезен млечен продукт за организма, защото освен че съдържа млечнокисели бактерии, които са много полезни, спомага и да извлечем токсините от тялото.За да сме по-устойчиви на грип, простудни заболявания и инфекции, трябва да засилим имунната си система. За това ще ни помогне консумацията на достатъчно количество белтъчини, пише zdraveto.bg.
Богата на така необходимите ни белтъчини е изварата. Този млечен продукт се получава в резултат от пресичането на белтъците в млякото.
Съдържащите се в изварата белтъчини даже надвишават тези в месото. В 100 г извара има 25 г белтъчини, а в някои меса те са 16-20 г на 100 г.
Изварата бива пълномаслена, полумаслена и обезмаслена, като в обезмаслената извара не се съдържат мазнини. Въглехидратите в този млечен продукт са приблизително 3 %. Голямо е съдържанието на минералите - калций и фосфор.
Много се ползите ни от консумацията на извара. Млечнокиселите бактерии, които съдържа, унищожават отровните вещества. Не се образуват токсични вещества, когато ядем извара, както се получава при консумацията на месо.
Изварата има диуретичен ефект, подпомага функцията на черния дроб и е много ценна задиабетиците. Подпомага организма при малокръвие и атеросклероза. Действа добре на хора с повишено кръвно налягане (предимно обезмаслена извара).
Необходима е на организма, когато трябва да се повишат белтъчните резерви: прибременност, кърмене, при растеж на децата, в оздравителен период след прекарано заболяване.
Хора с бъбречни проблеми трябва да подхождат с внимание към консумацията на извара поради високия процент натрий и богатия и белтъчен състав, които може да са причина за подкиселяване на урината. Получава се натоварване на бъбреците с тези вещества, което затруднява набавянето на калций и магнезий за костите.
Изварата може да се вложи в приготвянето на редица вкусни ястия, салати, супи, гозби и дори сладки.

Вкусната извара ще ни помогне за засилване на имунната система, за да се справяме с болестните причинители.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен