Обама участва в митинг в подкрепа на Клинтън

Абериканският президент Барак Обама за първи път взе участие в митинг в подкрепа на Хилъри Клинтън

Разследването на ФБР за използването на личен сървър от Хилари Клинтън не е открило доказателства за повдигане на криминални обвинения срещу бившия държавен секретар. Това заяви шефът на ФБР Джеймс Коми, цитиран от БНР. Новината беше посрещната критично от републиканците, като председателят на Камарата на представителите Пол Райън коментира, че решението противоречи на казаното от Коми и ще доведе до „ужасен прецедент“. В изявлението си шефът на ФБР каза, че има доказателства за нарушаване на правилата за третиране на класифицирана информация, но няма достатъчно поводи за повдигане на криминални обвинения.
Междувременно президентът Барак Обама се включи в кампанията на Клинтън по време на събитие в Северна Каролина. В Шарлът пред няколко хиляди ентусиазирани президентът категорично заяви подкрепата си:
Досега не имало мъж или жена, които да са по-квалифицирани за този пост от Хилари Клинтън. Никога досега. И това е истината. Това е истината.
В речта без да го споменава поименно, Обама отправи тирада от нападки, насочени към Доналд Тръмп:
Това не е риалити шоу. Това е реалност. Не може да сме безразсъдни. Нямаш лукса да казваш това, което ти хрумва. Не може просто така да гониш репортери. Трябва да можеш да приемаш критика без да я приемаш лично.
В края държавният глава каза, че е готов да предаде щафетата на Хилари Клинтън.
Местни медии информират, че Барак Обама е първият действащ президент от сто години насам, който активно се включва в кампанията за своя наследник. Той прави това в Северна Каролина на фона на висок процент на одобрение – фактор, който дава преднина в щата с неясен лидер.
От своя страна по време на речта си очакваният кандидат на демократите за Белия дом подчерта заслугите на Обама като поясни, че той е спасил страната от втора по рода си Голяма депресия:
Не мисля, че му се отдава заслуженото за спасяването на нашата икономика. Ние създадохме 14 милиона работни места в частния сектор…20 милиона са здравно осигурени. Производството на чиста енергия се е покачило стремглаво. Мога да продължава. Така изглежда едно лидерство.
На срещата с избиратели в Шарлът Хилари Клинтън пристигна с Еър Форс Уан и това доведе до критика от опонента й Доналд Тръмп, който попита в Туитър кой плаща за това Клинтън да се вози на борда на президентския самолет. От кампанията на Клинтън отговориха, че част от разходите са поети от нейния лагер, както обикновено се прави в подобни ситуации.
Нито Клинтън, нито Обама споменаха препоръките на ФБР да не се повдигат обвинения срещу бившия държавен секретар за използването на личен сървър. Новината от ФБР намали напрежението относно възможни съдебни дела, но изказването на Джеймс Коми, в което той наблегна, че екипът на Клинтън се е отнасял „изключително небрежно“ към класифицирана информация, дава повод за остри критики на политическата арена.
По темата се изказа и Доналд Тръмп, който говори пред свои симпатизанти в Рали, също в щата Северна Каролина:
Този ден е най-доброто доказателство, което сме видели, че системата е абсолютно нагласена.
Тръмп коментира още, че Клинтън е изложила на опасност националната сигурност и посочи, че тя е излъгала по-рано като е заявила, че не е изпращала класифицирана информация.  
Северна Каролина се оформя като един от най-важните щати при изборите наесен. В момента всеки един бранш от управлението за първи път от повече от век насам е доминиран от републиканците, но това не означава, че щатът е ярко червен. Голям процент от живеещите са афроамериканци. Има и увеличаване на латино населението. От друга страна, в изминалите няколко години има нарастване броя на младите образовани гласоподаватели в градове като Шарлът. Всички тези групи изразяват предпочитания за демократическата партия. Има и мотивация за промяна на статуквото. Регистрираните демократи са повече от републиканците и те са разочаровани от скорошни законодателни мерки, приети от републиканците като рестрикции при гласуването, рестрикции при абортите и приемането на противоречивата мярка, която лимитира защитата на правата на гей обществото и пречи на местните власти на увеличават минималната работна заплата – все теми, застъпвани от кампанията на Клинтън.
Според ново проучвана на Ен Би Си Нюс и Съврей Мънки националната подкрепа за Хилари Клинтън сред регистрираните гласоподаватели е 48 процента, а тази за Доналд Тръмп е 43 процента.